Boštjančič pohvalil Mesca, a vseeno napovedal možnost sprememb zakona o štempljanju

Novice Andreja Lončar 17. novembra, 2023 15.17 > 17. novembra, 2023 15.20
featured image

Minister za finance Klemen Boštjančič se je ob javni polemiki glede novega zakona o evidentiranju delovnega časa postavil v bran ministrskemu kolegu Luki Mescu.

17. novembra, 2023 15.17 > 17. novembra, 2023 15.20

Minister Klemen Boštjančič je na seji odbora za finance, ki je obravnaval predlog sprememb proračuna za leto 2025, komentiral tudi dogajanje okrog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Minister je sicer dejal, da se odziva na kritike sprejemanja zakona o delovnih razmerjih (pozneje je še enkrat omenil kratico ZDR), a nadalje komentiral kritike zgoraj omenjenega zakona, ki prinaša spremembe na področju evidentiranja delovnega časa.

Zakon, ki velja od maja, uporabljati pa se začne v ponedeljek, je zadnje dni tarča močnih kritik iz gospodarstva, iz koalicije je bilo že slišati glasove o možnih spremembah zakona, temu pa so v bran stopili sindikati.

Gospodarski minister Matjaž Han je v sredo za N1 napovedal, da bo koaliciji predlagal razpravo o možnosti sprememb zakona. A minister za delo Luka Mesec je včeraj po seji vlade dejal, da zakon v ponedeljek stopi v veljavo in ga ne bodo spreminjali.

Možnost amandmiranja

Boštjančič pa je danes v DZ dejal, da sicer ne razume kritik zakona, ki je bil sprejet v DZ, da pa so v vladi pripravljeni v “naslednjih treh mesecih” prisluhniti kritikam.

“V tem času bomo še enkrat odprli razpravo. Pristojno ministrstvo bo prisluhnilo, katere so tiste kategorije, ki so nesmiselne, oziroma, kaj je nelogično, in bomo amandmirali zakon,” je dejal.

Inšpektorji le z opozorili

Dejal je tudi, da bodo inšpekcijam dali navodilo, a se nato popravil, da inšpekciji ne morejo dati navodila, naj ne izvaja pregledov, da pa “se v tem času ne bo izrekalo kazni”.

Kot smo pisali včeraj, je inšpektorat za delo napovedano usmerjeno akcijo nadzora prestavil na začetek prihodnjega leta. A tu je govora le o usmerjenem nadzoru. Inšpektorji pa bodo verjetno normalno (seveda v skladu z zmožnostmi in prioritetami inšpektorata) izvajali nadzore na podlagi prijav – odgovor inšpektorata za delo v zvezi s tem še čakamo. Kot je razumeti ministra Boštjančiča, pa inšpektorji po navodilu vlade ne bodo izrekali kazni.

Poslanec SDS Rado Gladek se je sicer danes v DZ kritično odzval na izjave gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je prav tako v preteklih dneh komentiral, kako bo postopala inšpekcija. “Minister Han je v kamero dejal, da bodo vplivali na inšpekcije, da se nekaj ne bo izvajalo. Inšpekcija je neodvisna, nihče ne sme nanjo vplivati,” je dejal Gladek.

Vzorno postopanje ministrstva

Boštjančič je sicer zakonodajni postopek označil za vzoren.

“Ko je ministrstvo za delo začelo delati na tem zakonu, sem imel jaz zelo veliko pripomb, ker pač osebno izhajam iz drugih okolij in nisem generalno naklonjen temu tako imenovanem štempljanju. (…) Mesca lahko tu samo pohvalim. Tako kot je ministrstvo peljalo sprejemanje tega zakona, je meni, oprostite, vzoren primer, kako se pelje in zato se tudi jaz nisem oglasil.”

Dejal je, da so se s predlaganimi rešitvami strinjale vse tri strani v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), potem so zakon potrdili na vladi in tudi v DZ. Sam, kot pravi, lahko kdaj sprejme kritiko, da zakoni niso dodelani, “pri tem zakonu je pa preprosto ne”.