Avtor ChatGPT pokazal vrata svojemu šefu zaradi izgube zaupanja

Novice Forbes 17. novembra, 2023 23.54 > 18. novembra, 2023 00.05
featured image

Sam Altman ni več šef OpenAI. Upravni odbor podjetja je ugotovil, da "v svojih komunikacijah ni bil dosledno odkrit."

17. novembra, 2023 23.54 > 18. novembra, 2023 00.05

Sam Altman je moral zapustiti položaj glavnega izvršnega direktorja Open AI, potem ko je notranji nadzor pokazal, da ni bil “dosledno odkrit” pri svojih predstavitvah upravnemu odboru.


“Odhod gospoda Altmana je posledica podrobnega pregleda, ki ga je opravil upravni odbor, ki je ugotovil, da v komunikaciji z upravnim odborom ni bil dosledno odkrit, kar je oviralo izvajanje njegovih odgovornosti,” je podjetje zapisalo v sporočilu za javnost. “Upravni odbor ne zaupa več v njegovo sposobnost, da bi še naprej vodil podjetje OpenAI.”

Začasno bo funkcijo glavnega izvršnega direktorja prevzela tehnološka direktorica OpenAI Mira Murati. Soustanovitelj Greg Brockman bo zapustil mesto predsednika upravnega odbora in bo poročal izvršnemu direktorju.

Podjetje OpenAI se na prošnjo za komentar ni takoj odzvalo.

Kdo je umaknil Altmana

Upravni odbor sestavljajo glavni znanstvenik OpenAI Ilja Sutskever, glavni izvršni direktor podjetja Quora Adam D’Angelo, tehnološka podjetnica Tasha McCauley in Helen Toner iz centra Georgetown Center for Security and Emerging Technology. V sporočilu za javnost, ki ga je objavilo podjetje, je navedeno, da je “večina članov upravnega odbora neodvisna in da neodvisni direktorji nimajo lastniškega deleža v podjetju OpenAI”.

Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 kot neprofitna organizacija z nalogo ustvariti umetno inteligenco, ki bi bila “varna in splošno koristna”, je zraslo v eno najmočnejših družb za umetno inteligenco na svetu. S prvim podpornikom Elonom Muskom se je razšlo zaradi nesoglasij glede prihodnosti podjetja, vendar je Altmanu uspelo OpenAI zgraditi v vodilno podjetje v novem valu umetne inteligence v Silicijevi dolini.

Kako si je zagotovil vodilno vlogo v generativni umetni inteligenci

Njegovo delo je novembra 2022 prišlo v središče javnosti z lansiranjem ChatGPT, velikega jezikovnega modela, ki je revolucionariziral vse od pisanja kode do šolskih esejev in pravnih spisov. Kmalu zatem je Microsoft z dodatnimi 10 milijardami dolarjev podvojil prejšnjo naložbo, s čimer si je OpenAI zagotovil položaj na čelu vala generativne umetne inteligence, za katero je ustanovitelj Bill Gates dejal, da je “enako pomembna kot osebni računalnik in internet”.

Prav tako je presenetil največja tehnološka podjetja, zaradi česar je izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai hitro izdal nadgradnjo svojega klepetalnega robota BARD. Soustanovitelj Sergey Brin se je celo vrnil v podjetje kot inženir, da bi okrepil prizadevanja podjetja Alphabet.

ChatGPT, veliki jezikovni model, je revolucionariziral vse od pisanja kode do šolskih esejev in pravnih spisov (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko je Microsoft združil moči z OpenAI za svoj iskalnik Bing, se je njegov izvršni direktor Satya Nadella pošalil, da je Google zaradi te poteze “zaplesal”. “Želim, da bi ljudje vedeli, da smo jih prisilili k plesu,” je dejal.

Uspeh podjetja je Altmana postavil v vlogo obraza nove meje umetne inteligence in ga postavil pred vladne voditelje in vodje industrije kot glavnega zagovornika in inovatorja v tem sektorju. Pred kratkim je imel vidno vlogo pri svetovanju Beli hiši glede njenih prizadevanj za ureditev tehnologije umetne inteligence, pri čemer je obravnaval vprašanja nacionalne varnosti.

Kaj je Altman počel pred Open AI

Altman, ki je bil pred tem predsednik elitnega inkubatorja za zagonska podjetja Y Combinator, je sodeloval pri več podvigih zunaj OpenAI. Je soustanovitelj Worldcoina, kontroverznega kriptoprojekta, ki si prizadeva ustvariti univerzalni temeljni dohodek s skeniranjem oči ljudi.

Altman je maja lani na izredni seji podjetja Worldcoin namignil na svoj pristop k vodenju in razvoju izdelkov, ko gre za vse njegove projekte. “Okrepite ga in poglejte, kaj se bo zgodilo,” je dejal po zvočnem posnetku, ki ga je pridobil Forbes. Povečanje obsega “prej, kot je smiselno …, je zelo, zelo dragoceno,” je dejal zaposlenim.

Nenaden odhod

Altmanova podoba vodje umetne inteligence se je nadaljevala še v sredo zjutraj, ko je na vrhu azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja v San Franciscu sodeloval na panelu in zbranim povedal, da je človeštvo kot vrsta “trenutno na poti samouničenja”, umetna inteligenca pa je lahko rešitev.

Toda v petek popoldne je s položaja izvršnega direktorja odstopil. “Hvaležni smo mu za številne prispevke k ustanovitvi in rasti OpenAI,” je v izjavi za javnost ob njegovem odhodu zapisal upravni odbor OpenAI. “Hkrati pa menimo, da je za naš napredek potrebno novo vodstvo.”

Avtorja članka sta David Jeans in Richard Nieva.