Muskov posel s sateliti bi lahko šel na borzo že prihodnje leto

Tehnologija Forbes Slovenija 15. novembra, 2023 19.09
featured image

Vesoljsko podjetje SpaceX bi leta 2024 lahko izdalo prvo javno ponudbo delnic svojega Starlinka. Zakaj je ta pomemben?

15. novembra, 2023 19.09

Ponudnik satelitske internetne povezave Starlink, ki je del vesoljskega podjetja SpaceX, bi se do konca 2024 lahko znašel na borzi, je prvi poročal Bloomberg na podlagi neuradnih virov.

SpaceX v pripravah na to potezo že premika sredstva Starlinka na hčerinsko podjetje, ki bo v 100-odstotni lasti SpaceX. Javna ponudba delnic bi se lahko zamaknila tudi na 2025, lahko pa bi SpaceX na koncu obdržal Starlink, še pravijo Bloombergovi viri.

Ustanovitelj in glavni izvršni direktor SpaceX Elon Musk je na svojem družbenem omrežju X navedbe Bloomberga zanikal.

Novica sicer prihaja po Muskovi objavi v začetku novembra, da je Starlink dosegel prag rentabilnosti denarnega toka.

Za koga je zanimiv Starlink?

Lani je Musk zaposlenim pri SpaceX povedal, da je javna ponudba delnic oddaljena še več let. A od takrat je Starlink pridobil na priljubljenosti. SpaceX zdaj pričakuje, da bo prihodnje leto ustvaril 10 milijard dolarjev (9,2 milijarde evrov) prihodkov. To bi bilo dve tretjini vseh prihodkov SpaceX, še piše Bloomberg.

Starlink upravlja z več kot pet tisoč sateliti v nizki zemeljski orbiti, ki zagotavljajo internetno povezavo strankam v več kot 60 državah, tudi v Sloveniji.

Starlink je zanimiv predvsem za tista področja, ki še nimajo internetne povezljivosti, na primer veliki deli Afrike, Azije in Južne Amerike.

V prihodnjih letih nameravajo zgraditi konstelacijo 42 tisoč satelitov. Ambicije so Zemljo popolnoma pokriti z internetom. “Zmogljivosti zasebnega podjetja na tem področju presegajo zmogljivosti katerekoli vlade,” so pred časom zapisali v Bloombergu.

Elon Musk
Elon Musk se je pohvalil, da ima s Starlinkom večino vseh aktivnih satelitov v vesolju. (Foto: Kirsty Wigglesworth/REUTERS)

Kakšno moč ima Musk s svojimi sateliti

Pomembno vlogo igra tudi v vojaški strategiji. Po ruskem napadu na Ukrajino je Musk Ukrajini začel dobavljati Starlinkovo opremo in storitve. Ta se uporablja tako za zagotavljanje vladne in javne komunikacije kot tudi na bojišču.

Nekateri komentatorji so sicer zaskrbljeni, da ima s Starlinkom Musk preveliko moč. Evropski minister za zunanje zadeve Josep Borrell je na primer dejal, da bi bilo bolje, če bi države članice EU družno kupovale povezavo od Starlinka in jo delile z Ukrajino.

Te kritike so se okrepile, ko je Musk predlagal, da se mir v Ukrajini doseže tako, da se Ukrajina odpove zasedenim območjem Krim, Donetsk in Luhansk. Sledilo je omahovanje glede nadaljnjega zagotavljanja povezave Ukrajini, kar je Rusija pozdravila.