Elon Musk vložil tožbo zaradi analize o antisemitizmu na omrežju X

Novice Aljoša Črnko 21. novembra, 2023 17.49
featured image

Družbeno omrežje X, ki je v lasti najbogatejšega Zemljana, je vložilo tožbo zoper skupino Media Matters for America zaradi navedb, da platforma dovoljuje antisemitske objave zraven oglasov.

21. novembra, 2023 17.49

Skupina Media Matters for America je prejšnji teden predstavila analizo, ki ugotavlja, da družbeno omrežje X dovoljuje antisemitske objave poleg oglasov. Slednji naj bi se pojavljali ob objavah, ki podpirajo nacizem, tudi v obliki Hitlerjevih citatov, ali vsebin, ki zanikajo holokavst.

Zaradi analize so oglaševanje na platformi, ki je v lasti Elona Muska, že odpovedala nekatera pomembnejša podjetja. Med njimi denimo Apple, Disney, IBM in Comcast.

BBC zdaj poroča, da je družbeno omrežje zaradi navedb vložilo tožbo. V tej piše, da naj bi Media Matters for America “manipulirala” s podatki in poskušala “uničiti” platformo, ki jo javnost bolje pozna pod imenom Twitter.

Družbeno omrežje X, bivši Twitter
Družbeno omrežje navaja, da je skupina Media Matters for America želela s platforme X odgnati oglaševalce in uničiti korporacijo (Foto: PROFIMEDIA)

“Media Matters for America je zavestno in zlonamerno ustvarila slike, postavljene eno ob drugi, ki oglase na družbenem omrežju X prikazujejo ob vsebini skrajnih neonacistov in belih nacionalistov. Te slike so predstavili, kot da gre za običajno izkušnjo uporabnikov platforme X,” še pravijo.

Musk je s tožbo žugal že pred dejansko vložitvijo, kar so pri Media Matters for America označili za ustrahovanje.

V X navajajo tudi, da so se oglasi podjetij Comcast, Oracle in IBM pojavljali ob sovražni vsebini le za skupino Media Matters in nikogar drugega.

“Resnica je takšna. Niti en sam pravi uporabnik omrežja X ni videl oglasov podjetij IBM, Comcast in Oracle zraven vsebine, ki je v članku Media Matters,” je na družbenem omrežju zapisala glavna direktorica platforme X Linda Yaccarino.

Zaradi obtožb antisemitizma je sicer oglaševanje že umaknila tudi Evropska komisija ter družbe Warner Bros Discovery, Paramount in Lionsgate.