Saga se nadaljuje: investitorji razmišljajo o tožbi upravnega odbora OpenAI

Posel Aljoša Črnko 21. novembra, 2023 12.54
featured image

Po kadrovskih rošadah v podjetju, ki je avtor klepetalnega robota ChatGPT, investitorji zdaj žugajo s tožbo.

21. novembra, 2023 12.54

Investitorji podjetja OpenAI, ki je avtor znanega klepetalnega robota ChatGPT, razmišljajo o uporabi pravnih sredstev zoper upravnemu odboru podjetja, poroča Reuters.

Upravni odbor je na tapeti zaradi nedavne odstavitve Sama Altmana z mesta glavnega izvršnega direktorja OpenAI, kar je sprožilo množičen odhod zaposlenih iz podjetja.

Neimenovani viri so za tiskovno agencijo dejali, da investitorji s pravnimi svetovalci proučujejo svoje možnosti. Za zdaj še ni znano, ali bo zoper upravni odbor dejansko vložena tožba.

Investitorje skrbi, da bodo zaradi kadrovskih sprememb izgubili več sto milijonov dolarjev, ki so jih vložili v OpenAI. Ta je sicer paradni konj v njihovem portfelju naložb, a obetaven start up se je v manj kot tednu dni znašel na krhkih tleh. In to čeprav deluje v eni izmed najhitreje rastočih panog, ustvarjalne umetne inteligence.

V podjetju dogajanja niso komentirali.

Evri, inflacija, denar
Investitorje skrbi, da bodo zaradi kadrovskih sprememb izgubili več sto milijonov dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Kadrovske rošade so pretresle tehnološki sektor

Sam Altman, ki velja za eno osrednjih osebnosti na področju razvoja umetne inteligence, je moral prejšnji teden zapustiti OpenAI, k čemur ga je pozval upravni odpor podjetja. Dejali so, da Altman v svojih komunikacijah ni bil dosledno odkrit. Njegov odhod pa so zaposlenim predstavili kot edino pot za napredek njihove misije.

Za svojimi odločitvami stojijo tudi v tem tednu. “Preprosto povedano, Samovo vedenje in pomanjkanje preglednosti v njegovih odnosih z upravnim odborom sta spodkopala zmožnost odbora, da učinkovito nadzoruje podjetje,” so sporočili v ponedeljek.

Odhod Altmana je dodobra pretresel tehnološki svet. Microsoft, ki je skoraj polovični lastnik podjetja, ter drugi investitorji in ne nazadnje zaposleni so si prizadevali, da se 38-letnik vrne na čelo podjetja. S tem naj bi se nemir polegel. Bali so se namreč, da bi njegov nenadni odhod vodil v eksodus talentov iz podjetja – nekateri kadri so podjetje že začeli zapuščati. Hkrati naj bi nestabilne razmere ogrozile še prihajajočo prodajo deležev, vredno 85 milijard dolarjev (78,6 milijarde evrov).

Sam Altman in tehnološka direktorica OpenAI Mira Murati
Nekdanji šef OpenAI Sam Altman in tehnološka direktorica podjetja Mira Murati (Foto: PROFIMEDIA)

V luči podpore nekdanjemu šefu, je mesto predsednika upravnega odbora start upa zapustil še soustanovitelj OpenAI Greg Brockman.

A nobeden od njiju ni bil dolgo brez dela, saj se selita v Microsoft. Tam bosta vodila ekipo, ki se ukvarja z raziskovanjem umetne inteligence.

Prav tako je ta teden na čelo podjetja OpenAI začasno že sedel Emmett Shear, ki je pred tem vodil platformo Twitch. Altmana je sicer na mestu glavnega izvršnega direktorja takoj po odstavitvi nadomestila tehnološka direktorica OpenAI Mira Murati.