Kaj bo Google začel brisati decembra

Tehnologija Marko Rabuza 21. novembra, 2023 05.30
featured image

Tehnološki velikan bo 1. decembra začel brisati račune, v katere se uporabniki v zadnjih dveh letih niso vpisali.

21. novembra, 2023 05.30

Če Googlov račun ni bil uporabljen ali prijavljen vsaj dve leti, bo izbrisan, sporočajo iz družbe Alphabet, ki upravlja ta iskalnik. To vključuje vso vsebino v Googlovem računu, ki vključuje elektronsko pošto, dokumente, oblačne storitve, koledar, YouTube in fotografije.

Sprememba pravil velja le za osebne račune in ne za račune organizacij, kot so šole ali podjetja.

Leta 2020 so v Googlu dejali, da bodo odstranili vsebino, shranjeno v neaktivnem računu, ne bodo pa izbrisali samega računa.

Od torka bo Google pred izbrisom neaktivnih računov na e-poštni naslov računa in pošto za obnovitev poslal več obvestil.

Neaktivni računi bolj nagnjeni k vdorom

Google pravi, da neaktivne račune briše, da bi sprostil prostor za shranjevanje in da bi lahko bolj učinkovito upravljal svoje storitve.

Ob tem so neaktivni računi pogosteje tarča vdorov in povečujejo tveganje kibernetskega kriminala.

Če imate Googlov račun, ki ga že nekaj časa niste uporabljali, se morate vanj prijaviti pred 1. decembrom 2023, da ga ne izbriše. V račun se lahko prijavite tudi tako, da preverite, kdaj ste ga nazadnje uporabili.

Kaj če se ne želim prijaviti v svoj račun?

Če se ne želite prijaviti v svoj račun, ga lahko izbrišete sami. To storite tako, da obiščete center za pomoč uporabnikom Googlovega računa in sledite navodilom za brisanje računa.

Kaj če imam v računu pomembne podatke?

Če imate v računu pomembne podatke, na primer fotografije, dokumente ali elektronska sporočila, jih lahko prenesete, preden vam bodo račun izbrisali. To storite tako, da obiščete spletno mesto Google Takeout in sledite navodilom za prenos podatkov.

Pri tem pravilniku obstaja nekaj izjem. Na primer, računi, ki se uporabljajo za nakup vsebine Google Play ali imajo darilno kartico z aktivnim saldom, ne bodo izbrisani.