Nevralgična točka proračuna: v Svobodi ni podpore za polno uskladitev transferjev

featured image

Koalicija po navedbah predsednice parlamentarnega odbora za finance iz vrst Svobode Andreje Kert ne bo vložila amandmaja, s katerim bi predlagano 70-odstotno uskladitev transferjev z inflacijo dvignila na 100 odstotkov. "Trenutno smo enotni, da ostanemo pri tem, kar je predlagala vlada," pravi.

21. novembra, 2023 12.36

Predlog zakona o izvrševanju proračuna za prihodnje leto, o katerem na tokratni redni seji odločajo poslanci, predvideva, da se socialni transferji v prihodnjem letu ne bi usklajevali z inflacijo.

Poslanci koalicije so prejšnji teden vložili amandma, s katerim predlagajo uskladitev v višini 70 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v času od decembra 2022 do decembra 2023. Z amandmajem je soglašala tudi vlada, v soboto pa ga je podprl parlamentarni odbor za finance.

V politiki pa je vseskozi slišati pozive, da se transferji polno uskladijo. To željo je na primer na odboru za finance izrazil poslanec koalicijske Levice Milan Jakopovič. Tudi opozicijski SDS in NSi sta predlagali amandma, s katerim bi se socialni transferji uskladili za celotno višino inflacije, a nista bili uspešni.

Primerjava z usklajevanjem pokojnin

Predsednica odbora DZ za finance in poslanka Svobode Andreja Kert je na vprašanje, ali bo koalicija pred obravnavo zakona morda vendarle še vložila amandma in predlagala 100-odstotno uskladitev, dejala, da je koalicija po njenih informacijah enotna, da sledi predlogu vlade. Kar torej pomeni, da poslanci Svobode, SD in Levice amandmaja ne bodo vložili in da tudi ne bodo podprli amandmaja za uskladitev socialnih transferjev z inflacijo, ki sta ju ponovno predlagali opozicijski SDS in NSi.

Kert je dejala, da po njenih informacijah koalicija ne bo vložila nobenega amandmaja na zakon o izvrševanju proračuna za prihodnje leto.

Kert je zavrnila razmišljanje, da tako najbolj nastradajo revni. “Na prvotni predlog, da se transferji sploh ne uskladijo, so bili res podani pomisleki. Vlada je naredila resen premislek in ugotovila, da so bili transferji letos usklajeni za 10,3 odstotka, pokojnine pa niso bile. Tako je vlada za prihodnje leto odločila, da se transferji uskladijo 70-odstotno, pokojnine pa polno,” je dejala Kert in dodala, da je s tem vlada po njenem mnenju zagotovila uravnoteženost usklajevanja.

Pozdravila je tudi odločitev vlade, da se odpravi zakonsko zamrznitev usklajevanja plač v javnem sektorju. Kot je dejala Kert, je to stvar pogajanj s sindikati.

Pomemben vpliv na inflacijo

Opozorila je še, da je treba v času visoke inflacije o tovrstnih usklajevanjih premisliti. “Upam, da se vsi zavedamo, da je potrebno v naslednjem letu imeti nekaj posluha tudi za to, da usklajevanja niso 100-odstotna. Če s fiskalno politiko ne bomo sledili monetarni, bo težko brzdati inflacijo in se pogovarjati o tem, da gremo v neko stabilno socialno državo, ki bo vsakemu omogočala dostojno preživetje.”

Poslanka Svobode je še opozorila, da država na dolgi rok ne bo mogla blažiti učinkov visoke inflacije s pomočmi, kot je to počela do zdaj.