Prvak umetne inteligence sklenil sodelovanje s podjetjem, povezanim z Googlom

Tehnologija Forbes Slovenija 20. novembra, 2023 14.15 > 21. novembra, 2023 09.07
featured image

Nvidia se povezuje s podjetjem, ki se je odcepilo od starševskega podjetja Googla Alphabet. Napovedujejo ustvarjanje novih materialov in kemičnih spojin, ki naj bi preoblikovale industrije in naslovile nekatere največje izzive sveta.

20. novembra, 2023 14.15 > 21. novembra, 2023 09.07

Ameriški proizvajalec čipov Nvidia po novem sodeluje s start upom SandboxAQ, ki je odcepljeno podjetje starševskega podjetja Googla Alphabet.

Po navedbah ameriškega Bloomberga poskušajo s sodelovanjem zagotoviti simulacije velikih količin kemijskih reakcij, ki bi pripomogle razvoju novih materialov v zdravstvu in za baterije.

Start up s sedežem v kalifornijskem Palo Altu bo Nvidii pomagal razširiti zmogljivost njene platforme CUDA – ta je namenjena razvoju rešitev s pomočjo umetne inteligence. Cilj je izboljšati simulacijo kvantne mehanike v kemiji, biologiji in znanosti o materialih, poroča Bloomberg.

“Simulacijske zmogljivosti umetne inteligence podjetja SandboxAQ, okrepljene še z Nvidijinim pospešenim računanjem in kvantnimi platformami, bodo omogočile ustvarjanje novih materialov in kemičnih spojin. Te bodo preoblikovale industrije in naslovile nekatere največje izzive sveta,” je sodelovanje komentiral predsednik in ključni investitor start upa Eric Schmidt.

Predsednik podjetja SandboxAQ Eric Schmidt
Predsednik in ključni investitor start upa SandboxAQ Eric Schmidt (Foto: PROFIMEDIA)

SandboxAQ je vreden štiri milijarde dolarjev (3,7 milijarde evrov), kažejo podatki družbe Pitchbook.

Nvidijini procesorji so naznanili kvantno revolucijo

Tehnologija simulacije mladega podjetja temelji na kvantnih algoritmih, ki jih poznamo že desetletja, vendar pa so bili ti preveliki in preveč kompleksni, da bi jih računalniki lahko poganjali. To je spremenil prihod zmogljivih grafičnih procesorjev, kot sta Nvidia A100 in H200. Slednja omogočata uporabo algoritmov med dejanskim zdravljenjem in pri drugih izdelkih, je v nedavnem intervjuju pojasnil Jack Hidary, izvršni direktor podjetja SandboxAQ.

Dodal je, da bi lahko partnerstvo z Nvidio pripomoglo tudi k ustvarjanju različnih rešitev za finančne storitve in sektor energetike.

Takšna sodelovanja polnijo vrzel, vse dokler svet ne bo imel na voljo kvantnega računalnika, ki bo deloval brez napak. Pri slednjem gre za tehnologijo, ki zmore informacije sprocesirati milijonkrat hitreje, kot lahko to počnejo najzmogljivejši superračunalniki danes.

Vlade in podjetja si močno prizadevajo zgraditi učinkovite kvantne računalnike in preseči trenutno tehnologijo (Foto: PROFIMEDIA)

Boj za prevlado svetovnih velesil

Čeprav kvantnega računanja še ni mogoče uporabljati pri vsakodnevnih izzivih, si vlade in podjetja – med katerimi je tudi Google, prizadevajo zgraditi učinkovite kvantne računalnike in preseči trenutno tehnologijo. Tako bi pospešili tudi razvoj na drugih področjih, denimo pri iskanju novih zdravil.

Američani kvantno računanje opredeljujejo kot strateško področje, na katerem si prizadevajo, da so korak pred svojim geopolitičnim rivalom Kitajsko. V začetku leta je ameriški predsednik Joe Biden celo uvedel omejitev ameriških investicij v nekatera kitajska podjetja, ki se ukvarjajo z omenjenim področjem. S tem naj bi omejil zmogljivost azijske velesile, da stopi korak naprej in obenem razvija še tehnologije za nadzor.

Podjetje SandboxAQ se ob zagotavljanju algoritmov za simulacije, razvija tudi na področju kibernetske varnosti ter kvantnih senzorjev za zdravstvene namene in navigacijo.