Microsoftov Copilot proti ChatGPT: kakšne so podobnosti in razlike med njima

Tehnologija Marko Rabuza 8. januarja, 2024 05.30
featured image

Microsoftov Copilot tekmuje s ChatGPT. Toda kaj natančno je Copilot in ali je res tako zelo drugačen od ChatGPT?

8. januarja, 2024 05.30

V tekmi na področju umetne inteligence so vsi tehnološki velikani.

Microsoft je med drugim na začetku lanskega leta povečal svojo naložbo v OpenAI. Ta je lani z objavo ChatGPT, klepetalnega robota z umetno inteligenco, ki lahko odgovori na skoraj vsako vprašanje, vzbudila veliko pozornosti. Z Microsoftovo naložbo je ChatGPT prišel v brskalnik Bing in s tem močno konkuriral Googlu.

Na drugi strani je Google prav tako predstavil klepetalnega robota, ki ga poganja umetna inteligenca, imenovanega Bard in trenutno eksperimentira z odgovori v iskalniku Google.

Zdaj je Microsoft predstavil še Copilota. Na hitro bi lahko sklepali, da sta ChatGPT, v katerega je Microsoft vložil 13 milijard dolarjev (11,8 milijarde evrov), in Copilot dve plati iste medalje. Obe orodji sta generativni aplikaciji umetne inteligence, zgrajeni z velikimi jezikovnimi modeli in tehnologijo OpenAI. Uporabnikom ponujata tudi intuitivni vmesnik, ki temelji na klepetu, za enostavno interakcijo z asistentom. Vendar obstajajo tudi razlike.

Kaj je ChatGPT

ChatGPT je pogovorni ali generativni model umetne inteligence, ki uporablja tehnologijo velikih jezikovnih modelov (LLM) in strojno učenje za odzivanje na naravne človeške vnose. Zgrajen je bil na lastniški arhitekturi GPT-podjetja.

ChatGPT poganjajo tehnike globokega učenja, kot so transformatorske nevronske mreže, kar mu omogoča obdelavo besedila in ustvarjanje odzivov, ki se zdijo skoraj človeški. Tehnologija je usposobljena na velikih količinah besedil, vključno s knjigami, članki in spletnimi stranmi. Na voljo je tudi prek aplikacije za sporočanje ali spletnega klepetalnega robota.

Morda ni presenetljivo, da je bil ChatGPT zasnovan za interakcijo z ljudmi kot standardni klepetalni robot. Ko vnesete poziv ali vprašanje, ChatGPT s pomočjo svojih obsežnih podatkovnih algoritmov razume vašo zahtevo in ustvari odgovor. Gre za večjezično orodje, ki lahko ustvari odgovore v različnih jezikih, od francoščine in angleščine do nemščine in španščine in tudi slovenščine.

Chat GPT
OpenAI je pred dobrim letom izdal jezikovni model Chat GPT, uporablja umetno inteligenco za razumevanje in ustvarjanje jezika (Foto: PROFIMEDIA)

ChatGPT je na voljo v treh različnih oblikah.

  • Brezplačni ChatGPT: Aplikacija je namenjena testiranju in raziskovanju. Vsak uporabnik se lahko prijavi v račun in eksperimentira z aplikacijo ChatGPT. Vendar brezplačna različica ne more brskati po internetu in ima nekatere omejitve glede zmogljivosti.
  • ChatGPT Plus: Premijski naročniški načrt ponuja OpenAI za 20 dolarjev na mesec. Ta načrt uporabnikom omogoča prednostni dostop do najnaprednejše arhitekture GPT, ki jo ponuja OpenAI, hitrejši odzivni čas in edinstvene dodatne funkcije.
  • ChatGPT Enterprise: Nova aplikacija ChatGPT Enterprise vključuje vse funkcije ChatGPT Plus in nekaj dodatnih bonusov. Na voljo so nova upravljalna konzola, dostop do API OpenAI ter nadgrajena zasebnost in varnost na ravni podjetja.

Kaj je Microsoft Copilot

Microsoft Copilot ali Microsoft 365 Copilot je generativni spremljevalec umetne inteligence. Zgrajen je bil z uporabo tehnologije OpenAI, drugih LLM in Microsoftovih virov.

Podobno kot ChatGPT lahko uporabniki s Copilotom komunicirajo naravno, postavljajo vprašanja in zahtevajo pomoč s standardnimi besedilnimi pozivi. Vendar je Copilot zaradi integracije z Microsoftom in vašimi podatki iz Microsoft 365 učinkovitejši pri kontekstualizaciji in personalizaciji odgovorov.

Copilot je klepetalni robot, ki je zasnovan za pogovor s katerimkoli uporabnikom. Podoben je osnovni interakciji ChatGPT.

Copilot uporabnikom omogoča, da izberejo slog pogovora, ki ga želijo imeti: bolj ustvarjalen, bolj uravnotežen ali bolj usmerjen v podrobnosti.

Pomagal vam bo pri nalogah, kot so načrti za pripravo obrokov ali priporočanje blagovnih znamk pohištva – odgovarjal bo na vprašanja, ki so nekoliko preveč zapletena, da bi jih lahko preprosto iskali v Googlu.

V operacijskem sistemu Windows 11 se bo Copilot pojavil kot novi gumb na tipkovnici, kar bo prva sprememba po 30 letih.

Microsoft Copilot
Microsoft veliko stavi na Copilota, namenjen je predvsem podpori uporabnikom v Microsoftovem ekosistemu (Foto: PROFIMEDIA)

Razlike

ChatGPT je bolj splošno orodje. Je aplikacija, namenjena navdihovanju in podpori uporabnikom pri ustvarjanju vsebin, oblikovanju aplikacij za storitve za stranke ali izvajanju raziskav. Uporabite ga lahko za vse, od pisanja esejev do ustvarjanja prepričljivih opisov delovnih mest.

Microsoft Copilot je nekoliko ožje usmerjen. Namenjen je predvsem podpori uporabnikom v Microsoftovem ekosistemu. Copilot bo uporabnikom pomagal ustvarjati slike, pisati e-pošto in povzemati besedila.

Če torej uporabljate ChatGPT, dobite ChatGPT, če uporabljate orodje Microsoft Copilot, dobite ChatGPT in vse podatke, ki so na voljo v vaših Microsoftovih izdelkih.