Naftni obračun: Iran hoče od Kitajske več denarja za pošiljke

Novice Forbes Slovenija 5. januarja, 2024 13.25
featured image

Iran je ustavil pošiljke surove nafte v največjo uvoznico te surovine, dokler kitajski kupci ne pristanejo na višje cene. Največje žrtve poteze so male rafinerije na Kitajskem.

5. januarja, 2024 13.25

Trgovina z nafto med sankcioniranim Iranom in največjo svetovno uvoznico Kitajsko temelji na vzajemni koristi. Kitajska za poganjanje svoje “tovarne sveta”, kot slovi njena industrija, pridobi surovo nafto s popustom, Iran pa kljub zahodnim sankcijam lahko izvaža svoj glavni produkt nenasitnemu kupcu.

Ta trgovina je zastala v začetku decembra. Takrat je Iran kitajskim kupcem sporočil, da popust za lahko iransko surovo nafto (Iranian Light Crude) z dobavnim rokom v decembru in januarju znižuje na 5-6 dolarjev glede na ceno referenčne nafte brent, poroča Reuters. Te pogodbe so bile dogovorjene novembra s popustom okrog 10 dolarjev.

Povprečen popust za iransko nafto, ki jo kupuje Kitajska, je lani znašal 13 dolarjev v primerjavi z nafto brent.

Kitajski uvoz iranske nafte se je v zadnjih dveh mesecih zniževal. Z rekordnega oktobra, ko je Kitajska uvozila 1,53 milijona sodov na dan, je v novembru upadel na 1,22 milijona sodov, decembra pa na 1,18 milijona sodov. To je 23 odstotkov manj kot v oktobru, kažejo podatki analitične družbe Vortexa.

Naftna rafinerija Isfahan v Iranu
Iran je sedma največja proizvajalka nafte na svetu in država s četrtimi največjimi rezervami te surovine. Na sliki iranska rafinerija Isfahan. (Foto: PROFIMEDIA)

Geopolitična igra

Iranska nafta pomeni okrog 10 odstotkov kitajskega uvoza surove nafte. Kitajska si z uvozom iz sankcioniranih držav, ki vključujejo tudi Venezuelo in po novem Rusijo, zagotovi popuste za pošiljke. Z njimi prihrani več milijard dolarjev letno. Skupno iz teh treh držav Kitajska uvozi 30 odstotkov surove nafte.

Poteza Irana, da zadrži določene pošiljke, bi lahko bila tudi odziv na oktobrsko odločitev ZDA, da začasno odpravijo sankcije na venezuelsko nafto. Ta odločitev je pošiljke iz Venezuele preusmerila proti ZDA in Indiji, kar je za Kitajsko pomenilo višje cene ob manjši količini pošiljk.

Po oceni nekaterih naftnih trgovcev, s katerimi je govoril Reuters, je ukaz za dvig cen in ustavitev nekaterih pošiljk prišel s strani vlade v Teheranu.

Iranski naftni tanker
Iranski naftni tanker, ki so ga julija lani zasegle indonezijske oblasti zaradi suma nelegalnega pomorskega prenosa nafte s kamerunskim tankerjem (Foto: PROFIMEDIA)

Vpliv na kitajske rafinerije

Kar 90 odstotkov uvožene iranske nafte na Kitajskem predelajo manjše neodvisne rafinerije, imenovane čajniki. Večje državne rafinerije se namreč izogibajo predelavi iranske nafte, saj ne želijo kršiti ameriških sankcij.

Te manjše rafinerije so pod največjim pritiskom iranskega dviga cen. Ni še znano, koliko kupcev bo sprejelo višje cene, a je v decembru to storil vsaj en kitajski kupec.

Večina pošiljk iranske nafte na Kitajsko se uradno deklarira kot pošiljke iz Združenih arabskih emiratov ali Malezije, še navaja Reuters.

Cene nafte na globalnih trgih se zaradi cenovnega prerivanja med državama niso bistveno spremenile. Severnomorska nafta brent se je podražila za 0,4 odstotka, na 77,9 dolarja za sod.