Svetovno znani proizvajalec teniških loparjev se podaja na borzo

Novice Marko Rabuza 4. januarja, 2024 16.58
featured image

Amer Sports, ki izdeluje kultne teniške loparje Wilson, je napovedal vstop na borzo. Po oceni Bloomberga naj bi bilo podjetje vredno okoli 10 milijard dolarjev.

4. januarja, 2024 16.58

Finski športni konglomerat Amer Sports pod svojim okriljem združuje številne znane športne znamke, od Atomica, Salomona in legendarnih teniških loparjev Wilson. Te je med svojo kariero uporabljal tudi legendarni Švicar Roger Federer.

Predstavniki podjetja so oddali vlogo za vstop na ameriško borzo, po mnenju Reutersa pa želijo izkoristiti boljše razpoloženje vlagateljev.

V vlogi je Amer Sports navedel, da so v prvih devetih mesecih prejšnjega leta povišali prihodke za 30 odstotkov.

V skladu s sporočilom za javnost je podjetje za vodilne knjigovodje prodaje delnic izbralo banke Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan in Morgan Stanley. Amer načrtuje prvo javno ponudbo delnic v višini več kot ene milijarde dolarjev (912 milijonov evrov), kotizacija pa bi lahko podjetje ovrednotila na deset milijard dolarjev (9,1 milijarde evrov), poroča Bloomberg, ki se sklicuje na neuradne vire.

Lastniki Kitajci

Na Finskem ustanovljeno podjetje, ki ga podpira največji kitajski proizvajalec športnih oblačil Anta Sports, ima v lasti tudi blagovne znamke, kot so bejzbolske palice Louisville Slugger, oblačila Arc’teryx in Peak Performance ter smučarskega opremljevalca Atomic.

Amer Sports ima po vsem svetu več kot 10.800 zaposlenih in pisarne v Helsinkih, Münchnu, Krakovu in Šanghaju. Njegovi prihodki so leta 2022 znašali 3,5 milijarde dolarjev (3,1 milijarde evrov). Podjetje želi delnice prodati na newyorški borzi vrednostnih papirjev pod simbolom AS.

Konzorcij, ki ga vodi Anta, je leta 2019 za približno 5,2 milijarde dolarjev (4,7 milijarde evrov) kupil podjetje Amer Sports v okviru prizadevanj, da bi vse bogatejšemu kitajskemu srednjemu razredu ponudil vrhunsko športno opremo.

V skupini kupcev sta bila tudi družba Tencent Holdings in Chip Wilson, milijarder in ustanovitelj trgovca z joga oblačili Lululemon.