Po 30 letih prihaja velika sprememba na tipkovnicah

Tehnologija Marko Rabuza 4. januarja, 2024 14.12
featured image

Microsoft bo na računalniško tipkovnico dodal tipko Copilot, s katero bodo lahko uporabniki priklicali klepetalnega robota umetne inteligence.

4. januarja, 2024 14.12

Družba Microsoft bo na računalniško tipkovnico dodala gumb za aktiviranje storitve AI Copilot. S pritiskom na gumb bo mogoče priklicati virtualnega pomočnika umetne inteligence, poroča Bloomberg.

Prenova tipkovnice bo največja Microsoftova sprememba na tipkovnicah osebnih računalnikov, odkar je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja uvedel posebno tipko Windows, poroča AP.

Microsoftov logotip v obliki štirih kvadratov se je spreminjal, vendar je tipka že skoraj tri desetletja stalnica na tipkovnicah, namenjenih operacijskemu sistemu Windows.

Tipka Copilot bo desno od preslednice. S spremembo v tehnološkem podjetju potrjujejo svojo zavezanost podjetja umetni inteligenci.

Microsoftovi partnerji bodo v prihodnjih dneh na tehnološki konferenci CES pokazali računalnike z operacijskim sistemom Windows 11 s tipko Copilot, sčasoma pa ji bodo verjetno sledili še drugi.

“Umetna inteligenca bo brezhibno vtkana v sistem Windows in v strojno opremo,” je v blogu, v katerem je napovedal spremembo, zapisal Microsoftov vodja marketinga za potrošnike Yusuf Mehdi.

Kaj bo omogočala bližnjica?

Bližnjica bo uporabnikom pomagala ustvarjati slike, pisati e-pošto in povzemati besedila s pomočjo umetne inteligence.

Čeprav se večina ljudi zdaj z internetom – in aplikacijami umetne inteligence – povezuje po telefonu in ne prek računalnika, je to simboličen začetek leta, ki bo po pričakovanjih zelo tekmovalno, saj tehnološka podjetja tekmujejo, da bi drug drugega prehitela pri aplikacijah umetne inteligence, čeprav še niso razrešila vseh etičnih in pravnih posledic, poroča AP.

Microsoft je v zadnjem času delovanje umetne inteligence že predstavil v svojem sistemu Windows, Officeu, spletnem brskalniku Bing in nekaterih drugih programih. Pri tem se v večini uporablja tehnologija GPT-4 podjetja OpenAI, v katero je Microsoft vložil 13 milijard dolarjev.