Evro praznuje 25 let. Kaj mu ob tem želijo evropski voditelji?

Novice Forbes Slovenija 30. decembra, 2023 18.30
featured image

Pred vrati je 25. obletnica uvedbe skupne evropske valute evro, ki jo obeležujemo 1. januarja.

30. decembra, 2023 18.30

“V prvih 25 letih svojega obstoja je evro pokazal, kako uspešne so lahko sanje. Vendar naše delo še ni končano. Danes namreč stojimo pred novimi izzivi, ki jih posamezne države ne morejo rešiti same. Sodelovati moramo kot združena Evropa, da zagotovimo potrebne rešitve za soočanje s prihodnjim izzivi,” je po poročanju STA sporočila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde skupaj z drugimi najvišjimi predstavniki evropskih institucij in teles, ki so odgovorni za evro.

“Spopadamo se z vse večjimi geopolitičnimi napetostmi, vključno z rusko nezakonito vojno proti Ukrajini, ki zahtevajo pogumne kolektivne odločitve. Spopadamo se s čedalje hujšo podnebno krizo, ki jo zares lahko rešimo samo s skupnimi močmi, kajti izpusti ogljika se ne ustavijo na državnih mejah. Energetske in industrijske politike v drugih delih sveta postavljajo našo konkurenčnost pred izzive, kakršnih v zgodovini še nismo imeli,” so zapisali v prispevku, objavljenem na spletni strani ECB.

Prispevek je bil danes objavljen tudi kot mnenjski članek v 20 državah območja z evrom, med drugim tudi v Delu. Med avtorji prispevka so ob predsednici ECB Lagarde še predsednik evroskupine Paschal Donohoe, predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Charles Michel in Ursula von der Leyen ter predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Predsednica evropske komisija Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

“Rešitve morajo upoštevati velike razsežnosti, ki jih omogoča evropsko sodelovanje,” so zapisali. To med drugim vključuje unijo kapitalskih trgov ter uporabo evropskih orodij in politik za povečanje konkurenčnosti in varnosti. Skupno valuto moramo pripraviti na digitalno dobo s tem, da postavimo temelje za morebitni digitalni evro, ki bi dopolnjeval gotovino, so dodali.

Evro je s 1. januarjem 1999 postal zakonito plačilno sredstvo v enajstih od takratnih 15 držav članic EU. Slovenija je evro uvedla kot prva izmed desetih držav, ki so se uniji pridružile maja 2004. Evro je s 1. januarjem 2007 v Sloveniji postal zakonito plačilno sredstvo.