Glasbene legende: čez 70 in še vedno zažigajo

Lestvice Forbes 30. decembra, 2023 15.05
featured image

Čeprav so v letu 2023 izstopale sodobne pop zvezde, so starejši glasbeniki letos nanizali več velikih uspehov. Tudi s pomočjo umetne inteligence.

30. decembra, 2023 15.05

V letu, v katerem so prevladovale sodobne pop ikone, denimo 34-letna Taylor Swift, in vzhajajoče zvezde, kot je 20-letna Olivia Rodrigo, je glasbenikom iz preteklega obdobja še vedno uspelo doseči nekaj velikih uspehov. Skladbe kar devetih glasbenikov, starejših od 70 let, so se v letu 2023 uvrstile med deset najboljših singlov na lestvici Billboard Hot 100 ali med 200 najboljših albumov.

Skupina The Beatles se je med najboljših deset Billboardove lestvice uvrstila prvič po letu 1996. Njihova skladba Now and Then, ki so jo ustvarili s pomočjo umetne inteligence, je debitirala na 7. mestu lestvice Hot 100. Glasbo sta prispevala edina še živeča člana izvirne zasedbe, 81-letni Paul McCartney in 83-letni Ringo Starr.

Novi albumi in rušenje rekordov

Na tretje mesto lestvice Top 200 se je uvrstil tudi novi album skupine The Rolling Stones, Hackney Diamonds. Še živi člani legendarne prvotne zasedbe so 80-letna Mick Jagger in Keith Richards in 76-letni Ronnie Wood.

Nov album je izdala tudi 77-letna Dolly Parton. Njen Rockstar je prejšnji mesec debitiral na 3. mestu lestvice Top 200, kar pomeni, da je to njen album z najvišjo uvrstitvijo v zgodovini.

Letos je padel tudi rekord najstarejše izvajalke, ki je kadarkoli zasedla prvo mesto na lestvici Hot 100. To je uspelo 79-letni Brendi Lee. Njena praznična klasika Rockin’ Around The Christmas Tree je 65 let po izidu, v zadnjem mesecu v letu končala na prvem mestu.

To pa ni bila edina praznična pevka s starimi klasičnimi singli, ki so se sezonsko uvrstili med Top 10. Zasedba The Ronnettes, od katerih je še vedno živa 77-letna Nedra Talley, se je med Top 10 vrnila s svojo skladbo Sleigh Ride. Nastala je leta 1963, skupaj z njo pa se je na lestvico desetih najbolj poslušanih uvrstila še popevka Feliz Navidad 78-letnega Joseja Feliciana.

Glasbenik Jose Feliciano, ki poje pesem Feliz Navidad
Popevka Feliz Navidad 78-letnega Joseja Feliciana se je uvrstila med desetih najbolj poslušanih pesmi letos (Foto: PROFIMEDIA)

Med deset najboljših so se sicer uvrstile štiri glasbene skupine, katerih glasbeniki so starejši od 70 let. To je enako kot lani, čeprav je bil takrat med njimi tudi Elton John, ki se je v sodelovanju z Dua Lipo in Britney Spears mednje uvrstil dvakrat.

Manj albumov 70-letnih glasbenikov se je letos znašlo na lestvici Top 10. Tja sta se uvrstila dva albuma, kar je en manj kot leta 2022. Lani je bil med drugim izdan remaster albuma Revolver skupine Beatles ter nova albuma Brucea Springsteena in Ozzyja Osbourna.

Vse večja zapuščina glasbenih legend

Glasbene ikone, kot so The Beatles, Rolling Stones in Dolly Parton, z najnovejšimi dosežki na lestvicah še krepijo svojo vse večjo zapuščino.

Stonesi so na primer z albumom Hackney Diamonds postali prva skupina, ki se je med Top 10 uvrstila v vseh desetletjih od 60. let prejšnjega stoletja naprej. Tudi Beatli so se s skladbo Now And Then pridružili elitni skupini le trinajstih izvajalcev, ki so se v vseh desetletjih od 60. let prejšnjega stoletja naprej uvrstili na lestvico desetih največjih uspešnic.

Dolly Parton je z albumom Rockstar, ki je bil označen kot njen prvi rock album, sploh prvič v svoji rekordni karieri pristala na vrhu lestvice najboljših rock in alternativnih albumov.

Pozornost je pritegnila tudi Brenda Lee, ki je s svojim vzponom po lestvicah postavila rekord za največji vzpon na vrh.

Ameriška glasbenica Dolly Parton
Dolly Parton je z albumom Rockstar sploh prvič v svoji karieri pristala na vrhu lestvice najboljših rock in alternativnih albumov (Foto: PROFIMEDIA)

Med največjimi zaslužkarji

Starejši glasbeniki so imeli velike uspehe tudi zunaj lestvic. Preden je turneja Taylor Swift, Eras Tour, letos presegla milijardo dolarjev, je obsežna turneja Eltona Johna z naslovom Goodbye Yellow Brick Road ob zaključku julija začasno postavila rekord za najbolj donosno turnejo vseh časov. Bruce Springsteen (74) pa je imel tretjo najbolj donosno turnejo leta. Po podatkih Pollstarja je zaostal le za mega zvezdnicama Taylor Swift in Beyonce.

Elton John
Turneja Eltona Johna z naslovom Goodbye Yellow Brick Road je konec julija začasno postavila rekord za najbolj donosno turnejo vseh časov (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi Jimmy Buffett, ki je letos umrl pri 76 letih, se je dvakrat uvrstil med najboljšo deseterico. Njegov album Songs You Know By Heart iz leta 1985 se je na lestvico uvrstil po njegovi smrti septembra. Posmrtno izdani album z novo glasbo Equal Strain On All Parts pa je po novembrskem izidu zasedel šesto mesto.

Avtor članka je James Farrell.