Ameriška ”kraljica” na poti do milijarderke: kaj je ključ do uspeha Beyoncé?

Ljudje Forbes 14. decembra, 2023 19.30
featured image

Po rekordni koncertni turneji Renaissance je ameriška pevka Beyoncé na dobri poti, da postane milijarderka. Kako ji uspeva?

14. decembra, 2023 19.30

”Za tak videz bi morali plačati milijardo dolarjev,” se glasi besedilo pesmi Pure/Honey z albuma Renaissance, ki ga je ameriška pevka Beyoncé izdala leta 2022. Glede na uspešno leto, ki ga je imela 42-letna zvezdnica, se zdi, da denar ni težava. Po Forbesovi oceni je namreč na dobri poti, da postane milijarderka, saj je njeno premoženje ocenjeno na 800 milijonov dolarjev (slabih 733 milijonov evrov).

Junija se je Beyoncé s 540 milijoni dolarjev (slabih 500 milijonov evrov) uvrstila na 48. mesto Forbesovega letnega seznama najbogatejših žensk v ZDA. Tako velik porast premoženja je mogoče pripisati njenemu letošnjemu zaslužku – od svetovne koncertne turneje Renaissance (oziroma Renesansa), s katero je po davkih zaslužila 100 milijonov dolarjev (slabih 92 milijonov dolarjev), in prilagoditvi Forbesove ocene vrednosti njenega glasbenega kataloga in umetniške zbirke. Po navedbah Forbesovih virov je pevkin glasbeni katalog zdaj vreden približno 300 milijonov dolarjev (slabih 275 milijonov evrov).

Preostali del pa predstavljajo osebno premoženje, ki si ga deli s soprogom, milijarderjem Jay-Z-jem, in poslovni deleži v podjetju Parkwood Entertainment, ki ga je ustanovila leta 2010. (Pevkini predstavniki se na Forbesovo prošnjo za komentar niso odzvali).

Beyonce
Po podatkih Live Nationa je koncertna turneja privabila 2,7 milijona oboževalcev. (Foto: PROFIMEDIA)

Eden glavnih razlogov za povečanje neto premoženja je bila stadionska turneja Renaissance od maja do oktobra v 39 mestih v 17 državah. Turneja je prinesla več kot 579 milijonov dolarjev prihodkov (slabih 531 milijonov evrov), s čimer se je po podatkih ameriške poslovne revije Billboard, ki je specializirana predvsem za glasbeno industrijo, uvrstila med deset najdonosnejših turnej v zgodovini.

“Beyoncé je ena od glasbenih boginj,” je za Forbes povedal predsednik IAG Dennis Arfa, ki med drugim zastopa Billyja Joela in Metallico. “Posel, ki ga opravlja, in število ljudi, ki jih pritegne, sta takšna, da lahko sama posname film. Naredi lahko stvari, ki jih večina ne more.”

Beyonce
Ameriška pevka Beyoncé je na dobri poti, da postane milijarderka. (Foto: PROFIMEDIA)

Za koncertni film Renaissance: A Film By Beyoncé naj bi pevka s kinematografom AMG sklenila podoben dogovor kot Taylor Swift za film Taylor Swift: The Eras Tour. Beyoncé se je odpovedala sodelovanju s studiem in film, ki ga je napisala, producirala in režirala, izdala prek AMC, kar pomeni, da si bosta neposredno razdelila prihodke od prodaje vstopnic. Film Renaissance je v prvem vikendu po vsem svetu zaslužil 27,4 milijona dolarjev (dobrih 25 milijonov evrov) in se uvrstil na prvo mesto domačih blagajn, čeprav je še vedno zaostajal za filmom glasbenice Swift, ki je v prvem vikendu zaslužil 123,5 milijona dolarjev (dobrih 113 milijonov evrov).

Čeprav sta bili Beyoncé in Swift vse leto predstavljeni kot tekmici, sta v resnici podpirali druga drugo. Swift se je udeležila londonske premiere filma Renaissance, Beyoncé pa nekaj tednov pred tem premiere filma The Eras Tour. Tudi Swift ima za sabo izjemno uspešno leto, saj je Forbes oktobra ocenil, da je postala milijarderka, potem ko je s turnejo The Eras po odštetih davkih zaslužila 190 milijonov dolarjev (dobrih 174 milijonov evrov). “Beyoncé je velika rušiteljica norm glasbene industrije,” je dejala Swift v nedavnem pogovoru za revijo Time. “Umetnike je naučila, kako obrniti ploščo in izzivati arhaične poslovne prakse.”

Prav zaradi kršenja norm je Beyoncé tako uspešna, meni Carter Gregory, podpredsednik oddelka A&R pri založbi Capitol Records. “V njeni karieri lahko izpostavimo več trenutkov, ko je industrijo pomaknila naprej.” Leta 2013 je Beyoncé na primer brez opozorila in promocije izdala istoimenski vizualni album. “Je umetnica, ki nikoli ne bo sprejela odgovora ‘ne’. Vedno bo našla način, kako še naprej premikati meje tako kot nihče drug.”

Beyonce
Beyoncé je izdala tudi film z letošnje koncertne turneje. (Foto: PROFIMEDIA)

To sicer ne pomeni, da se drugi niso trudili. Z Beyoncé in Taylor Swift na čelu so letos v glasbeni industriji prevladovale ženske. Katy Perry je septembra za 225 milijonov dolarjev (dobrih 206 milijonov evrov) prodala svoje glasbene pravice in tako povečala neto premoženje na 340 milijonov dolarjev (slabih 312 milijonov evrov). Pevka SZA si je letos prislužila 15 nominacij za glasbene nagrade grammy, kar je več kot katerikoli izvajalec, celo Barbie si je prislužila 11 nominacij za grammyja.

“Beyoncé je velik posel,” je dejal Arfa in dodal, da je v ameriški industriji izjemna sila. “Vse, kar počne, je zelo pomembno in relevantno.” Njeno menedžersko in produkcijsko podjetje Parkwood Entertainment na svojem seznamu vključuje izvajalce, kot sta Chloe x Halle. Halle Bailey, mlajša od obeh sester, ima za seboj fenomenalno leto, saj je igrala v Disneyjevem filmu Mala morska deklica in remaku filma The Color Purple.

Vendar pa za “kraljico B” ni bilo vse bleščeče. Marca je njena blagovna znamka športnih oblačil Ivy Park prekinila petletno partnerstvo z Adidasom. Kot je poročal časnik Wall Street Journal, ker linija ni dosegla napovedi prodaje 200 milijonov dolarjev (dobrih 183 milijonov evrov) leta 2022, čeprav je pevka še vedno prejela 20 milijonov dolarjev (dobrih 18,3 milijona evrov) letnega nadomestila.

Istega meseca je sodelovala s francosko modno hišo Balmain pri kolekciji Renaissance Couture. Novembra je predstavila svoj parfum Cé Noir, ki ga na svoji spletni strani prodaja za 160 dolarjev (slabih 147 evrov).

Beyonce
”Kraljica B,” kot ji ljubkovalno rečejo oboževalci, je uspešna poslovna ženska. (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg glasbe in mode si Beyoncé s soprogom Jay-Z-jem deli tudi obsežen nepremičninski portfelj, vreden 320 milijonov dolarjev (dobrih 293 milijonov evrov), vključno z 200 milijonov dolarjev (dobrih 183 milijona dolarjev) vredno nepremičnino v Malibuju, ki sta jo zakonca kupila junija in velja za najdražjo v zgodovini Kalifornije.

Forbes vsakemu od zvezdnikov pripisuje polovico skupne vrednosti njunih nepremičnin in polovico vrednosti njune obsežne umetniške zbirke. Čeprav Forbes njeno osebno premoženje ocenjuje na 800 milijonov dolarjev (slabih 733 milijonov evrov), je ta ocena v resnici svobodna. “Počutim se osvobojeno,” je dejala Beyoncé v filmu Renaissance. “Na tej točki mi ni treba nikomur ničesar dokazovati in dovolila sem si biti svobodna.”

Avtorica članka je Marisa Dellatto.