Fed ohranil ključno obrestno mero nespremenjeno

Novice Forbes Slovenija 13. decembra, 2023 20.41
featured image

Ključna obrestna mera ostaja nespremenjena.

13. decembra, 2023 20.41

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je na zadnjem letošnjem zasedanju ohranil ključno obrestno mero nespremenjeno, ki tako ostaja med 5,25 do 5,50 odstotka, poroča STA.

Ob tem je za prihodnje leto nakazal možnost znižanja obrestne mere v treh korakih na 4,6 odstotka.

Ameriška centralna banka je nakazala, da bi se lahko ključna obrestna mera prihodnje leto v več korakih znižala za 75 bazičnih točk. Glede inflacije pričakujejo, da bo letos znašala 2,8 odstotka. Prihodnje leto naj bi se v povprečju znižala na 2,4 odstotka, cilj, ki je postavljen pri dveh odstotkih, pa naj bi dosegla v letu 2026, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so ocenili v centralni banki, se je gospodarska aktivnost v zadnjem letošnjem četrtletjem v primerjavi s predhodnim upočasnila. Za letos so vseeno napoved gospodarske rasti zvišali z 2,1 odstotka na 2,6 odstotka, za leto 2024 pa jo nekoliko znižali na 1,4 odstotka. Leta 2025 naj bi znašala 1,8 odstotka in leta 2026 1,9 odstotka, poroča STA.

FOMC je do julija letos ključno obrestno mero zvišal 11-krat zapored. Od tedaj centralni bankirji v obrestno mero niso posegali, ta pa vztraja na najvišji ravni v zadnjih 22 letih.

Premor je posledica podatkov o inflaciji v ZDA. Rast cen življenjskih potrebščin se je oktobra medletno znižala na tri odstotke, brez upoštevanja cen energije in hrane pa na 3,5 odstotka. Danes objavljeni podatki kažejo, da so se cene na ravni proizvajalcev novembra v medletni primerjavi povečale za 0,9 odstotka, v primerjavi z oktobrom pa se po poročanju STA niso spremenile.

Odločitev FOMC je opogumila borzne vlagatelje in indeksi so narasli, čeprav je predsednik Fed Jerome Powell kasneje na novinarski konferenci zagotovil, da so pripravljeni spet povišati ključno obrestno mero, če bodo to zahtevale razmere na terenu. “Zavezani smo denarni politiki, ki bo dovolj omejevalna, da sčasoma spravimo letno stopnjo inflacije na dva odstotka,” je dejal Powell.

“Inflacija se je od najvišjih vrednosti sedaj umirila, kar se je zgodilo brez rasti stopnje brezposelnosti. To je zelo dobra novica. Vendar pa je inflacija še vedno previsoka. Napredek pri njenem zniževanju ni zagotovljen, pot naprej pa je negotova,” je bil previden Powell.

Ne glede na to pa analitiki Wall Streeta pričakujejo, da bo centralna banka v prihodnjem letu okoli junija začela nižati ključno obrestno mero.

Powell je priznal, da novega zvišanja obrestnih mer v kratkem ne pričakuje, ker se je gospodarska rast ZDA v zadnjem četrtletju bistveno upočasnila. “Zadnji kazalniki napovedujejo, da se je gospodarska aktivnost bistveno upočasnila od tretjega četrtletja, kljub temu pa je gospodarstvo na dobri poti za 2,5-odstotno rast BDP v celotnem letu,” je dejal.

Predsednik Fed je zavrnil mnenje dela ameriške javnosti, da je ameriško gospodarstvo v recesiji, in zagotovil, da za to ni nobene podlage. Fed pričakuje v prihodnjem letu upočasnjeno 1,4-odstotno letno gospodarsko rast, kar pa še vedno ni recesija.

Na vprašanje, ali FOMC razmišlja o političnih posledicah svoje denarne politike, glede na to, da bodo prihodnje leto v ZDA volitve, je Powell zagotovil, da imajo v mislih le to, kar je dobro za gospodarstvo. Gospodarska rast se nadaljuje, zaposlovanje raste skupaj s plačami, inflacija pa se znižuje.