Netflix razkril, kaj smo gledali: priljubljeni seriji namenili kar 812 milijonov ur

Tehnologija Forbes Slovenija 13. decembra, 2023 11.50
featured image

Priljubljena ameriška platforma pretočnih vsebin Netflix je objavila seznam najbolj gledanih serij in filmov prve polovice letošnjega leta. Katerim vsebinam so gledalci namenili največ ur?

13. decembra, 2023 11.50

Netflix je po poročanju britanskega BBC prvič objavil poročilo o gledanosti posameznih serij, ki so na voljo na straneh ponudnika pretočnih vsebin. Kot izhaja iz poročila, je bila v prvi polovici letošnjega leta najbolj gledana serija Nočni agent (ang. The Night Agent). Gre za politični triler, ki so mu gledalci namenili 812 milijonov ur prostega časa.

Omenjena serija je bila sicer tarča številnih kritik, saj naj bi prikrivala številke o gledanosti. To je bilo sporno predvsem zaradi letošnjih stavk scenaristov in igralcev v Hollywoodu, ki so ohromile filmsko in televizijsko industrijo. Igralci in scenaristi so namreč zahtevali višje honorarje, ki bi odražali uspešnost serij in filmov, pri katerih so sodelovali.

Izvršni direktor Neflixa Ted Sarandos je priznal, da je zaradi pomanjkljive transparentnosti platforma izgubila zaupanje ustvarjalcev, a je hkrati dodal, da so podatke o gledanosti prikrivali v želji, da morebitnim konkurenčnim platformam ne bi razkrili ključnih informacij.

Jennifer Lopez v filmu Mati, ki je bil v prvi polovici letošnjega leta najbolj ogledan film na Netflixu (foto: PROFIMEDIA)
Jennifer Lopez v filmu Mati, ki je bil v prvi polovici letošnjega leta najbolj gledan film na Netflixu (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj smo gledali?

Podatke o najbolj gledanih oddajah in filmih že tradicionalno vsakega pol leta objavlja podjetje Nielsen. V Netflixovem poročilu, ki so ga naslovili Kaj smo gledali (ang. What We Watched), je 18.000 različnih vsebin razvrščenih glede na število ur, ki so jim jih od januarja do junija letos posvetili gledalci. Na seznamu, ki skupno zajema več kot 100 milijard ur gledanosti, so se med drugim znašle serije Ginny in Georgia, Midve z mamo (ang. Gilmore Girls), Seinfeld, Prijatelji (ang. Friends) in Pisarna (ang. The Office).

Najbolj gledan film je bil Mati (ang. The Mother), v katerem je zaigrala Jennifer Lopez. Med neangleškimi vsebinami, ki so ustvarile približno tretjino vseh ogledov, pa je bilo veliko povpraševanja tudi po starejših filmskih naslovih.

Netlix ima po vsem svetu skoraj 250 milijonov naročnikov in je največja platforma pretočnih vsebin. Od leta 2021 tedensko objavlja deseterico najbolj gledanih vsebin, tako serije kot filme, in sicer v vseh razpoložljivih jezikih.

“Uspeh Netflixa je različnih oblik in ni odvisen samo od števila ur. Imamo zelo uspešne filme in televizijske oddaje z manj in več urami gledanosti. Vse je odvisno od tega, ali film oziroma TV-oddaja navduši občinstvo – velikost tega občinstva glede na ekonomičnost naslova.”

Netflix

Poročilo Kaj smo gledali pa je med drugim razkrilo, da so dobro polovico gledanosti, natančneje 55 odstotkov, doprinesli Netflixovi lastni projekti. Ameriški ponudnik pretočnih vsebin je lani zagnal novo, cenejšo različico, ki je gledalcem na voljo brezplačno, a na račun oglasov. Na Netflixu se namreč med filmi in serijami predvajajo oglasi, ker pa oglaševalci terjajo informacije o priljubljenosti posameznih oddaj, ta cenejša različica priljubljene platforme terja večjo transparentnost.