Plinski magnat na Hrvaškem predstavlja malteško družbo, s katero želi prevzeti Fortenovo

Novice Forbes Slovenija 12. decembra, 2023 14.37
featured image

Hrvaški plinski magnat Pavao Vujnovac bo po predstavitvi ostalim delničarjem zdaj novo lastniško strukturo Fortenove predstavljal še gospodarskim združenjem.

12. decembra, 2023 14.37

Boj za lastništvo v hrvaški skupini Fortenova, ki vključuje slovenskega trgovca Mercator, se nadaljuje. Ker sta trenutni večinski lastnici ruski banki Sberbank in VTB sankcionirani, vlada premiera Andreja Plenkovića želi stabilizirati lastništvo s pomočjo plinskega magnata Pavla Vujnovca.

Sberbank in VTB imata trenutno v skupini 49,9-odstotni, Vujnovčev Open Pass pa 28-odstotni delež. S prehodom na novo strukturo bi zadnji – kot smo na Forbes Slovenija že poročali – postal najmanj 56-odstotni lastnik.

Po dogovoru s Fortenovo bo zagotovil do 660 milijonov evrov kupnine za morebitno izplačilo ostalih delničarjev.

Vujnovac bo zdaj skupaj s solastnikom Open Passa in članom uprave skupine Fortenova Damirjem Spudićem gospodarskim in strokovnim združenjem predstavil podjetje, poroča hrvaški Forbes. Spudić zastopa Fortenovo TopCo, ki bo uradno prodajala delež v Fortenovi MidCo novi lastnici.

“Vabimo vas na ekskluzivno predstavitev podrobnosti bodoče transakcije, ki bo Fortenovo razbremenila sankcioniranih solastnikov in zavarovala prihodnost družbe ter celotnega hrvaškega gospodarstva,” piše v uvodu vabila, ki so ga prejeli predstavniki gospodarskih združenj.

Skupina Fortenova
Open Pass načrtuje, da bo prevzem zaključen do 19. decembra letos, ko naj bi o njem glasovali delničarji skupine (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO)

Lastniška hobotnica

Vujnovac sicer ni neposredni lastnik na Malti registriranega Open Passa, a ga obvladuje preko prav tako malteškega sklada Gain Alliance Limited. Ta je v večinski lasti Vujnovčevega podjetja Open Solutions, deleže pa imata tudi njegova partnerja v številnih nepremičninskih projektih, Spudić in Josip Jurčević.

Glede na to, da ni bil napovedan v vabilu, Jurčević verjetno ne bo aktivno sodeloval pri zastopanju družbe pred predstavniki gospodarstva in znanstvene skupnosti, še poroča hrvaški Forbes.

Open Solution je ustanovil Vujnovac skupaj s svojim madžarskim partnerjem v poslih s plinom Balazsom Gergelyjem Bisztrayem. Ta je podjetje zapustil, zato je to danes v izključni lasti Vujnovca.

Drugim lastnikom Fortenove je Open Pass prevzemne načrte že predstavil na skupščini, ki je potekala prejšnji teden na Nizozemskem.

Med manjšinskimi delničarji, ki imajo zdaj po navedbah hrvaških medijev skupaj 21,9 odstotka lastništva, so predvsem dobavitelji propadlega Agrokorja (predhodnika Fortenove), ki so v lastništvo Fortenove vstopili s pretvorbo terjatev.

Open Pass načrtuje, da bo prevzem zaključen do 19. decembra letos, ko naj bi o njem glasovali delničarji skupine. Po tem datumu naj bi podjetje bolj odprto komuniciralo z mediji, še piše hrvaški Forbes.

Lastnik Mercatorja po neuradnih podatkih kupuje Tuš
Slovenski Mercator naj bi sklepal nekonkurenčne dobavne pogodbe s podjetji v lasti Vujnovca, trdijo nasprotniki prevzema (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Visoka zadolženost in nasprotovanje prevzemu

Skupina Fortenova je visoko zadolžena, lastništvo ruskih bank pa zaradi sankcij otežuje refinanciranje tega dolga. Vujnović se kot največji nesankcionirani lastnik s podjetjem Open Pass predstavlja kot rešitev.

Prevzemu nasprotujejo ruski lastniki in vlagatelj iz Združenih arabskih emiratov Saif Alketbi. Slednji je oktobra lani za 400 milijonov evrov kupil podjetje SBK Art, prek katerega je Sberbank obvladovala svoj 42,4-odstotni delež v skupini.

Decembra je EU na zahtevo Hrvaške dodala podjetje SBK Art na seznam sankcij zaradi sumov, da za transakcijo stojijo hrvaški državljani s posli v Rusiji.

Sodišče na Nizozemskem je nato odločilo, da SBK Art zaradi sankcij ne sme uveljavljati glasovalnih pravic. Alketbi je sprožil sodne postopke, a mu za zdaj ni uspelo. Tudi Open Pass je pred meseci doletela zasebna tožba zastopnika ruskega podjetja SBK Art.

Alketbi trdi, da se je Vujnovićev krog okoriščal na račun skupine Fortenova, in sicer prek sklepanja dobavnih pogodb s podjetji, ki jih je prav tako obvladoval Vujnovac. Te dobavne pogodbe naj bi sklepal tudi slovenski Mercator.