Švicarski rudar bo litij iz Bosne dobavljal tudi Mercedesu

Novice Forbes Slovenija 12. decembra, 2023 13.32
featured image

Švicarska družba ArCore, ki načrtuje izkopavanje litija na območju občine Lopare na vzhodu Bosne in Hercegovine, je s kanadsko družbo Rock Tech podpisala dogovor o sodelovanju. Ta vključuje tudi oskrbovanje Mercedes-Benza z litijem.

12. decembra, 2023 13.32

Nahajališča v Loparah po ocenah ArCora vsebujejo najmanj 1,5 milijona ton litijevega karbonata, piše Slovenska tiskovna agencija (STA).

ArCore je med raziskavami, ki so potekale od leta 2018 do letos, odkril, da nahajališča v Loparah v entiteti BiH Republiki Srbski poleg velikih količin litijevega karbonata vsebujejo tudi okoli 14 milijonov ton bora, 35 milijonov ton kalija in 94 milijonov ton magnezijevega sulfata.

Območje je po navedbah ArCora edinstveno na svetu po velikosti in geološki strukturi. “Nahajališča mineralnih surovin so relativno blizu površine, v plasteh, debelih približno 100 do 200 metrov, izkopavali pa jim bomo v obdobju približno 50 let,” so po poročanju medijev v BiH pred nedavnim sporočili iz družbe.

Poudarili so, da bodo litijev karbonat izkopavali ekološko in družbeno odgovorno v svojem rudniku v Loparah, družba Rock Tech pa ga bo nato predelala v litijev hidroksid.

Francoski projekt litija Emili v lasti podjetja Imerys
Rudnik litija v francoskih Alpah razvija francoska multinacionalka Imerys (Foto: PROFIMEDIA)

Kanadska družba dobavlja Mercedesu

Rock Tech gradi svojo prvo tovarno v Nemčiji za proizvodnjo litijevega hidroksida za proizvodnjo baterij in avtomobilsko industrijo od leta 2026. Med drugim je že podpisal kupoprodajno pogodbo s skupino Mercedes-Benz.

ArCore je že oktobra napovedal, da bodo pristojno ministrstvo Republike Srbske zaprosili za dovoljenje za izkopavanje. Takrat so ocenili, da nahajališče vsebuje za okoli deset milijard dolarjev litija ter da bi izkopavanja prinesla gospodarsko rast in več tisoč delovnih mest.

V občini Lopare živi okoli 15.000 ljudi. Nekateri od njih morebitno izkopavanje litija pozdravljajo, drugi pa opozarjajo na negativne vplive na zdravje in okolje.

Rudnik litija v Braziliji
Rudnik litija Grota do Cirilo v Braziliji, ki je v lasti kanadske družbe Sigma Lithium (Foto: PROFIMEDIA)

Nahajališče litija so pred leti odkrili tudi v mestu Loznica v Srbiji, ki je od občine Lopare oddaljeno približno 50 kilometrov. Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto je bil pripravljen v projekt vložiti 2,4 milijarde dolarjev kapitala, a so projektu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe.

Srbska vlada je zaradi nasprotovanja javnosti zato prostorski načrt iz leta 2020 za rudnik litija v Loznici lani razveljavila, zaradi česar je Rio Tinto proti njej vložil štiri tožbe, še poroča STA.