Mali delničarji elektrodistribucij s prevelikimi apetiti za SDH

Novice Forbes Slovenija 12. decembra, 2023 13.17
featured image

Zaradi majhnega izkazanega interesa manjšinskih delničarjev v elektrodistibucijskih podjetjih za prodajo delnic pod pogoji, ki bi bili sprejemljivi za SDH, je ta sprejel odločitev, da ne izvede nobenih odkupov delnic.

12. decembra, 2023 13.17

Slovenski državni holding (SDH) je do torka zbiral ponudbe manjšinskih delničarjev elektrodistribucij za odkup delnic s proračunskim denarjem.

“Trenutno poteka obravnava vseh prispelih ponudb, več informacij bomo lahko posredovali v začetku prihodnjega tedna,” so nam prejšnji teden povedali v upravljavcu državnega premoženja, ki ga vodi Žiga Debeljak.

Kot smo pisali, naj bi bili mali delničarji svoj delež v elektrodistribucijah pripravljeni prodati državi po približno 70 do 75 odstotkov knjigovodske vrednosti, kar je daleč od neuradne ponudbe SDH, ki naj bi znašala 40 odstotkov knjigovodske vrednosti.

V Elektru Celje, Elektru Gorenjska, Elektru Ljubljana, Elektru Maribor in Elektru Primorska ima država po približno 80 odstotkov lastništva, preostalo pa imajo mali delničarji.

Odkupov delnic za zdaj ne bo

Zdaj so iz SDH sporočili odločitev, da ne izvede nobenih odkupov delnic.

Na vabilo k oddaji nezavezujočih izkazov interesa za prodajo delnic EDP se je sicer odzvalo več kot 350 manjšinskih delničarjev vseh petih elektrodistribucij.

“Vendar je le majhno število delničarjev izrazilo interes za prodajo svojih delnic pod cenovnimi in drugimi pogoji, ki bi bili sprejemljivi za SDH. Ta bo prihodnje leto preučil in po presoji izvedel druge morebitne ukrepe za optimizacijo izvajanja dejavnosti gospodarske javne službe distribucijskega operaterja električne energije,” so sporočili iz SDH.

Kdo so mali delničarji EDP

Največji delničarji elektrodistribucijskih podjetij so praviloma investicijski skladi in finančni vlagatelji.

V Elektru Ljubljana so to Generali (3,92 odstotka), Triglav vzajemni skladi (2,72 odstotka), ciprska Kalantia Limited v lasti privatizacijskega mogotca Igorja Laha (1,65 odstotka) in KD Group (1,47 odstotka). 

V Elektru Maribor so največji mali delničarji Pivovarna Laško Union (5,77 odstotka), Kalantia Limited (3,29 odstotka) ter Collis Plus v lasti finančnika Boruta in Neve Kuharič.

V Elektru Celje je največja spet Lahova Kalantia Limited (3,74 odstotka), sledi fiduciarni račun investicijske družbe Intercapital Securities (1,69 odstotka), nato Kuharičev Collis Plus (1,65 odstotka).

V Elektru Gorenjska so največji škofjeloško gradbeno podjetje Bau 1 v lasti Katje Demšar (1,93 odstotka), Pivovarna Laško Union (1,57 odstotka) in Kalantia Limited (1,33 odstotka).

V Elektru Primorska pa Hotel Mrak Boruta Kuhariča (2,5 odstotka), Kalantia Limited (1,28 odstotka) in medijska družba Dnevnik (0,85 odstotka).