Bitcoin v nov teden s padci pred sestankom Feda

Novice Forbes Slovenija 11. decembra, 2023 10.32
featured image

Največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji je teden začela s padcem za dobrih sedem odstotkov, nato pa nadoknadila del izgub.

11. decembra, 2023 10.32

Nekateri vlagatelji v bitcoin so v začetku tedna očitno vnovčili letošnjo rast največje kriptovalute. To je vrednost digitalnega kovanca poslalo navzdol, proti meji 40 tisoč dolarjev. Bitcoin se je pocenil za 7,5 odstotka na okrog 40.500 dolarjev, nato pa nadoknadil del izgub in se sedaj giblje pri 42 tisoč dolarjih oziroma 4,4 odstotka pod dnevnim izhodiščem.

Bitcoin je sicer v letošnjem letu pridobil okrog 150 odstotkov vrednosti. Rast so poganjala pričakovanja, da bodo regulatorji v ZDA odobrili indeksne sklade (exchange traded funds ali ETFs), vezane na bitcoin. Kripto trgi so pridobivali tudi na račun pričakovanj, da bodo večje centralne banke prihodnje leto začele zniževati obrestne mere.

V začetku decembra je bitcoin presegel mejo 40 tisoč dolarjev, kar je bila najvišja vrednost po aprilu 2022. Pred današnjim padcem se je dvignil do 44 tisoč dolarjev za kovanec.

Pogajanja med ameriškjo agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) in trinajstimi podjetji, ki želijo lansirati takšne indeksne sklade, se po poročanju Reutersa bližajo koncu. Pred dnevi so namreč poročali, da se pogovori sedaj vrtijo okrog tehničnih podrobnosti.

Med podjetji, ki načrtujejo bitcoin ETF, je na primer največji upravitelj premoženja na svetu, ameriški sklad BlackRock. Seznam vključuje še Grayscale Investment, Invesco in ARK Investments. Slednjega vodi znana vlagateljica Cathie Wood.

Vlagateljica in izvršna direktorica sklada ARK Invest Cathie Wood
Vlagateljica in izvršna direktorica sklada ARK Invest Cathie Wood (Foto: PROFIMEDIA)

Izplačila dobičkov

Današnji padec je predvsem posledica dejstva, da so nekateri vlagatelji vnovčili letošnjo rast in likvidirali stave za rast kriptovalute, poroča Bloomberg. Po podatkih platforme Coinglass je bilo v ponedeljek zjutraj likvidiranih za približno 312 milijonov dolarjev tako imenovanih dolgih pozicij, ki stavijo na rast finančnega sredstva.

“Smiselno je videti nekaj izplačil dobičkov,” je za Bloomberg dejal Tony Sycamore, tržni analitik pri IG Australia Pty. Po njegovem mnenju bodo padce na razpon od 37.500 do 40.000 dolarjev “dobro podprli” vlagatelji, ki kupujejo pri nižjih cenah, tako imenovani dip buyers.

Ta teden bo sicer zaznamoval zadnji letošnji monetarni sestanek ameriške centralne banke Federal Reserve in podatki o ameriški inflaciji.

Kljub letošnji rasti bitcoin ostaja pod rekordno vrednostjo, ki jo je dosegel v času pandemije. Takrat je vrednost enega digitalnega kovanca presegla 69 tisoč dolarjev.