Seznam sramote: Deset oseb s Forbesovih 30 pod 30, ki bi jih najraje umaknili

Lestvice Forbes 9. decembra, 2023 16.24
featured image

Mnogi, ki so bili uvrščeni na Forbesov letni seznam uspešnih posameznikov, mlajših od 30 let, je končalo med tehnološkimi velikani, direktorji, nekateri so postali celo milijarderji. Nekaj od njih pa je bilo neuspešnih ali pa celo huje od tega.

9. decembra, 2023 16.24

Mnogi, ki so bili uvrščeni na Forbesov letni seznam uspešnih posameznikov, mlajših od 30 let, je končalo med tehnološkimi velikani, direktorji, nekateri so postali celo milijarderji. Nekaj od njih pa je bilo neuspešnih ali pa celo huje od tega.

Zadnjih 13 let Forbes vsako leto objavlja seznam 30 pod 30 (30 Under 30). Gre za uspešne posameznike, mlajše od 30 let. Seznami za ZDA imajo kar 20 kategorij, če k temu dodamo še Evropo in Azijo, pa je Forbes vse skupaj izpostavil več kot 10.000 nadarjenih mladih ljudi.

Veliko med njimi jih postavlja trende, so tehnološki velikani in milijarderji.

Bilo pa je tudi nekaj napak. Čeprav je Forbes med sestavljanjem seznama pogosto uspešno diskvalificiral tiste, ki so jih pozneje razkrinkali kot prevarante, kot sta bila tudi Billy McFarland, organizator neslavnega festivala Fyre, in Elizabeth Holmes, se jih je nekaj vseeno izmuznilo.

Od Sama Bankmana-Frieda do Martine Shkrelija je tu Forbesov seznam posameznikov, ki so se v vseh teh letih uvrstili na seznam 30 pod 30, a bi jih najraje umaknili.

1. Sam Bankman-Fried

Ustanovitelj: FTX

Kategorija: Finance

Leto: 2021

V začetku leta 2022 so vlagatelji vrednost kriptomenjalnice FTX ocenili na 40 milijard dolarjev (dobrih 36 milijard evrov). Manj kot dve leti pozneje so Sama Bankmana-Frieda obsodili po sedmih točkah obtožnice za prevaro in zaroto. Med drugim so ga obtoževali, da je več milijard dolarjev strank FTX prenesel na sestrsko podjetje Alameda Research, da bi financiral izgube, politične donacije in druge naložbe. Človeku, čigar premoženje so ocenjevali na več kot 26 milijard dolarjev (okoli 24 milijard evrov), zdaj grozi 110-letna zaporna kazen.

Kazen mu bodo izrekli marca.

Sam Bankman-Fried
Nekdanji izvršni direktor kriptomenjalnice FTX Sam Bankman-Fried vstopa v zvezno sodišče na Manhattnu (Foto: Amanda Perobelli/REUTERS)

2. Caroline Ellison

Soustanoviteljica: Alameda Research

Kategorija: Finance

Leto: 2022

Še ena iz kroga FTX. Caroline Ellison je vodila Bankman-Friedovo podjetje za trgovanje s kriptovalutami Alameda Research, z ustanoviteljem FTX pa naj bi bila tudi par. Decembra 2022 je Ellison, ki je nekoč veljala za matematično genialko, priznala krivdo zaradi poneverbe in zarote, ko je šlo za prenose več milijard dolarjev strank FTX, da bi prikrila izgube v Alamedi. Letos jeseni je Ellison postala priča tožilstva v sojenju zaradi prevare v FTX, pričala pa je proti Bankmanu-Friedu. Tudi njej grozi najvišja kazen 110 let, vendar pa bo zaradi pomoči tožilstvu najverjetneje dobila nekoliko blažjo kazen.

Caroline Ellison oktobra letos na zveznem sodišču v New Yorku (Foto: PROFIMEDIA)

3. Charlie Javice

Ustanoviteljica: Frank

Kategorija: Finance

Leto: 2019

Charlie Javice je do leta 2019 zbrala približno 16 milijonov dolarjev (okoli 14,5 milijona evrov) za svoje zagonsko podjetje Frank, ki je obljubljalo pomoč študentom pri pridobivanju finančne pomoči. Dve leti pozneje je start up prodala – trdila je, da ima 4,25 milijona uporabnikov – družbi JPMorgan Chase za 175 milijonov dolarjev (okoli 159 milijonov evrov).

V čem je težava? Zagonsko podjetje niti približno ni imelo toliko uporabnikov, kot je trdila Javice. Pozneje so proti njej vložili obtožnico zaradi prevare in zarote, saj je lažno predstavljala velikost podjetja. Javice je obtožbe zavrnila, na sodišču pa je izjavila, da se ne počuti krivo.

Charlie Javice (v beli srajci) prihaja na zvezno sodišče v New Yorku (Foto: PROFIMEDIA)

4. Nate Paul

Ustanovitelj: World Class Capital Group

Kategorija: Finance

Leto: 2016

Nate Paul je postavil nepremičninski imperij, ki so ga leta 2017 ocenili na približno milijardo dolarjev. Večinoma je šlo za nakupovalna središča in poslovne stavbe, ki jih je kupoval skozi svoje podjetje World Class Capital Group. Junija letos so proti Paulu vložili obtožnico, ki mu v osmih točkah očita laganje posojilodajalcem, pozneje pa so obtožnico razširili še na dodatne štiri točke zaradi zarote in prevare. Izjavil je, da ni kriv po nobeni od točk obtožnice, sojenje pa bi se moralo začeti julija.

5. Martin Shkreli

Ustanovitelj: MSMB Capital

Kategorija: Finance

Leto: 2013

Shkreli je imel včasih sloves čudežnega otroka. V dvajsetih letih je ustanovil celo dva hedge sklada, osredotočena na farmacevtsko industrijo. Potem je ustanovil še dve podjetji za zdravila, Retrophin in Turing.

Dve leti po uvrstitvi na Forbesov seznam je “farmacevtski deček” postal “najbolj osovražen človek v Ameriki”, saj je ceno Turingovega zdravila Daraprim, ki ga uporabljajo za zdravljenje zajedavskih infekcij, dvignil s 17,50 dolarja (okoli 15,90 evra) na kar 750 dolarjev (okoli 680 evrov) za tableto.

Privedli so ga pred ameriški kongres, kjer pa se je skliceval na peti amandma in pričanje zavrnil. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je na koncu vložila tožbo, zmagala na sodišču in Shkrelija kaznovala s 65 milijoni dolarjev (okoli 59 milijonov evrov). Dobil je doživljenjsko prepoved kakršnegakoli poslovanja v farmacevtski industriji.

Ko so to obsodbo sprejemali, pa je bil Shkreli že v zaporu zaradi lažnega predstavljanja finančnega stanja v njegovih dveh hedge skladih in zaradi poskusa manipuliranja z delnicami Retrophina. Iz zapora so ga izpustili predčasno, maja 2022, ko je odsedel štiri leta kazni.

Martina Shkrelija so iz zapora izpustili predčasno, maja 2022, ko je odsedel štiri leta kazni (Foto: PROFIMEDIA)

6. Cody Wilson

Ustanovitelj: Defense Distributed

Kategorija: Pravo in politika

Leto: 2014

Med študijem prava na teksaški univerzi je Cody Wilson postal znan, saj je na svetovnem spletu objavil načrt za tisk funkcionalne pištole 3D, ki ga je lahko uporabil vsak. Poteza je izzvala pravniški cirkus, v katerem se glasno razpravljalo tako o prvem kot drugem amandmaju ameriške ustave. Pa vendar Wilson na seznamu neslavnih ni končal zaradi tega. Leta 2019 je priznal krivdo zaradi zlorabe mladostnice. Aretirali so ga, ker je plačal 500 dolarjev (okoli 450 evrov) za spolne odnose s 16-letno deklico, ki jo je spoznal prek spletne strani sugardaddymeet.com. Moral se je registrirati kot spolni prestopnik.

7. James O’Keefe

Ustanovitelj: Project Veritas

Kategorija: Mediji

Leto: 2012

James O’Keefe je konzervativno medijsko podjetje Project Veritas vodil 13 let, februarja letos pa so ga iz podjetja vrgli ter ga razrešili s položaja predsednika in glavnega izvršnega direktorja. Odpoved je dobil po vrsti pritožb zaposlenih in članov uprave zaradi njegovega načina vodenja družbe, pa tudi zaradi zlorabe donacij, ki jih je med drugim zapravljal tudi za zasebne lete. Marca je O’Keefe ustanovil novo medijsko družbo, O’Keefe Media Group, avgusta pa se je znova znašel v preiskavi urada tožilca okrožja Westchester. Iz urada tožilca uradno niso sporočili, za kaj gre, O’Keefovi odvetniki pa niso odgovorili na Forbesovo prošnjo za komentar.

8. Phadna Prendergast

Glavna urednica: Women Of The City

Kategorija: Mediji in marketing

Leto: 2023

Tudi časopisov ne gre soditi po platnicah. Phadna Prendergast je leta 2018 začela izdajati svoj časopis Women Of The City, da bi opozorila na vzpenjajoče se zvezde iz sveta zabave in posla. Izkazalo se je, da je posameznikom pojavljanje v svojem mediju zaračunavala, še huje pa je bilo to, da Prendergast včasih ni izpolnila svojega dela dogovora. Forbes je v preiskavi odkril enajst nekdanjih klientov, ki so trdili, da je pobegnila s približno 195.000 dolarji (okoli 177.000 evrov). To so bili njihovi dolarji. Kam je šel ves ta denar? Forbes je odkril finančne povezave s SPAC Nation, kontroverzno ustanovo, ki jo nekdanji člani opisujejo kot verski kult. Tako Prendergast kot nekdanji glavni izvršni direktor časopisa sta zanikala, da naj bi denar nakazali SPAC Nation, ta pa zanika trditve, da gre za kult.

9. Steph Korey

Soustanoviteljica: Away

Kategorija: Maloprodaja in e-trgovina

Leto: 2016

Steph Korey je bila leta 2018 soustanoviteljica in glavna izvršna direktorica znamke za prtljago Away, Forbes pa jo je objavil na naslovnici izdaje, ki so jo tisto leto namenili seznamu 30 Under 30. Naslednje leto je Verge objavil negativno zgodbo, v kateri so navajali izpovedi nekaj zaposlenih o njenem nasilnem vedenju in siljenju v mukotrpno delo. Korey je presenetila svet, ker je dala odpoved.

Mesec dni pozneje se je vrnila, tokrat kot ena od dveh izvršnih direktorjev, skupaj z nekdanjim direktorjem Lululemona Stuartom Haseldenom. Julija 2020 je Korey v vrsti objav na družbenih omrežjih ostro kritizirala medijsko industrijo. Objave so izzvale številne kritike in domnevno pretresle zaposlene v podjetju. Nedolgo zatem je Away sporočil, da bo Korey še enkrat zapustila podjetje.

10. Lucas Duplan

Ustanovitelj: Clinkle

Kategorija: Finance

Leto: 2014

Lucas Duplan se je leta 2014 zdel kot pionir finančne tehnologije. Njegovo zagonsko podjetje za mobilno plačevanje Clinkle je zbralo impresivnih 30 milijonov dolarjev (okoli 27 milijonov evrov) začetnih naložb, med vlagatelji pa so bili tudi Richard Branson, Peter Thiel in Andreessen Horowitz. Duplan je s svojim trendovskim načrtom, da bi papirnati denar postal odvečen, pritegnil več deset zaposlenih in velikih imen iz sveta finančne tehnologije.

Kljub močnim vlagateljem in veliko zbranim sredstvom pa Clinkle nikoli ni na trg poslal vzdržnega produkta. Kmalu po zbiranju velikih količin denarja je Duplan začel množično odpuščati. Vrhunski talenti so hitro pobegnili, investitorji pa so zahtevali vračilo denarja. Do leta 2015 je v podjetju ostalo samo kakšnih 30 zaposlenih, na vrhuncu slave podjetja jih je bilo 70. Istočasno sta Venmo in Apple Pay predstavila konkurenčna produkta. Do konca leta 2015 ni bilo več niti Clinkla niti denarja.