Podjetje navdušilo z iskrenostjo: vodstvo jasno razložilo, zakaj mora odpuščati

Novice Forbes Slovenija 8. decembra, 2023 11.23
featured image

Srbsko IT podjetje je na očeh javnosti predstavilo zgodbo, zakaj odpuščajo in kakšni so nadaljnji koraki. Iskren zapis je prava šola o pravilnem komuniciranju, menijo komentatorji na spletu.

8. decembra, 2023 11.23

Beograjsko podjetje Hooloovoo iz leta v leto niza boljše rezultate. Pred tremi leti so ustvarili 11,6 milijona srbskih dinarjev (slabih 99 tisoč evrov) čistega dobička. Ta je leta 2021 skočil na 77,5 milijona dinarjev oziroma 660 tisoč evrov. Po pisanju Forbes Srbija je dobiček lani znašal že 110 milijonov srbskih dinarjev ali 938 tisoč evrov.

IT podjetje, ki se ukvarja tudi s svetovanjem, je lani zaposlovalo 128 ljudi, in prav vsi so bili predstavljeni na njihovi uradni spletni strani. Danes je tam objavljenih 147 ljudi, a sedemnajstim zdaj grozi izguba zaposlitve.

Podjetje je bilo namreč primorano iti v odpuščanja, saj so pred kratkim ostali brez naročnika, ki je zagotavljal delo za 31 ljudi.

“Težko je, ko nihče ne gre zato, ker je na primer slabo delal”

Razloge za odpuščanje in svoje naslednje korake pa so v iskrenem zapisu predstavili na družbenem omrežju LinkedIn. Podjetje, s katerim so sodelovali, je namreč zašlo v težave. “Nekatere projekte so opustili, zmanjšati so morali število zaposlenih in nekatere stroške. Hitro je postalo jasno, da bo to vplivalo tudi na nas,” začetek kalvarije opišejo pri Hooloovoo.

Pri Hooloovoo so zaradi tega sprva menili, da bodo morali sodelovanje prekiniti s 23 inženirji in osmimi delavci iz podpore.

“Težko je odpustiti ljudi, ki so dobri in ko nihče ne gre zato, ker je na primer slabo delal. Kriteriji so bili cilji, nabor spretnosti, delovna doba, poznavanje področja in podobno.”

Od 23 inženirjev so jih nato šest vendarle prenesli na druge projekte, osem sodelavcev iz podpornih oddelkov pa bodo vendarle zadržali.

“Prvič gremo skozi kaj takšnega. Nismo prepričani, če stvari delamo, tako kot je treba. Se pa trudimo,” svoje odločitve pojasnijo pri Hooloovoo.

Enak življenjski standard med odpovednim rokom

Vsem, ki bodo podjetje morali zapustiti, so ponudili šestmesečni odpovedni rok, v tem času pa se jim plače ne bodo znižale. Plače bodo ostale enake tudi za druge zaposlene, vseeno pa na nekaterih področjih prihaja do sprememb: “V prihodnjega pol leta bomo ustavili vse nepotrebne stroške. Na primer ugodnosti in najeme nekaterih pisarn ter praznovanje novega leta. Zdaj nam ni ravno do praznovanja. Ostaja pa paket zdravstvenih storitev.”

Pri Hooloovuu pravijo, da želijo tistim, ki iščejo novo zaposlitev, med odpovednim rokom zagotoviti enak življenjski standard. Medtem naj bi iskali tudi načine, kako delavce vseeno zadržati.

Gre za stresno in neprijetno situacijo, pravijo, kar naj bi želeli s svojim pristopom zmanjšati.

“Pomembna je tudi komunikacija med nami. Komunicirali smo tudi takrat, ko informacij nismo imeli – vsaj v obliki ‘danes ne vem, pričakujem to in to, vedel bom jutri’. Ko smo informacije imeli, pa smo jih delili brez odlašanja in olepševanja. Ljudje si ne želijo negotovosti in trudili smo se, da je te čim manj.”

Krivde pri Hooloovoo ne valijo na naročnika in prevzemajo odgovornost za odpuščanja. Njihov cilj je zdaj najti projekte in da sedemnajsterica ostane v podjetju, če bodo to želeli. Rok za to je prvi junij.

“Nikogar in ničesar ne bomo krivili. Realnost je takšna, da ne vemo, ali bomo lahko našli projekte,” še dodajo.

Pristop podjetja je požel odobravanje spletne javnosti.

“Objava na LinkedIn o odpuščanjih v tem podjetju je verjetno najbolj transparentna stvar, ki je bila kadarkoli napisana na tem omrežju. Je mala šola za sporočanje takšnih novic cilji skupini,” se je glasil eden od komentarjev.