Kaj se dogaja z dogovorom o reformi javnofinančnih pravil EU?

Novice Forbes Slovenija 8. decembra, 2023 09.02
featured image

Viri pri EU pravijo, da naj bi finančni ministri ponoči dosegli napredek pri oblikovanju reforme javnofinančnih pravil unije, a dogovora še vedno ni. Delo bodo nadaljevali v prihodnjih dneh.

8. decembra, 2023 09.02

Finančni ministri držav članic, med njimi minister Klemen Boštjančič, so se v četrtek zvečer sestali na neformalni delovni večerji na temo reforme javnofinančnih pravil EU, poroča STA.

Špansko predsedstvo Svetu EU je po navedbah virov pri EU intenzivno delalo, da bi uskladili stališča, pri čemer so upoštevali vse države članice. Na mizo so dali tudi novo kompromisno besedilo. Kot so še navedli viri, je bil narejen velik napredek.

“Za mizo je volja za sklenitev dogovora, a je potrebnega še nekaj dela. Potrebujemo pravno oceno in posvetovanja glede predloga,” so povedali. Po neuradnih informacijah je usklajenega okoli 90 odstotkov besedila.

Delo bodo nadaljevali v prihodnjih dneh, so napovedali viri pri EU.

Bankovec za deset evrov
Finančni ministri držav članic so se v četrtek zvečer sestali na neformalni delovni večerji na temo reforme javnofinančnih pravil (Foto: PROFIMEDIA)

Še reforma fiskalnih pravil

Že danes se bodo sicer finančni ministri sestali še na formalnem zasedanju v Bruslju, na katerem bodo govorili tudi o reformi fiskalnih pravil.

Španska ministrica Nadia Calvino je v četrtek pred večerjo zagotovila, da je španski predlog “zelo dobro uravnotežen”. Zagotovil bo nadaljnjo fiskalno in finančno vzdržnost ter kredibilno zniževanje dolga, ki bo hkrati omogočalo naložbe v skupne evropske prioritete. Med temi je naštela zeleni prehod, digitalizacijo, socialo in obrambo.

Ohranja osnovne elemente konec aprila predstavljenega predloga Evropske komisije, je pojasnila Calvino. To po njenih besedah pomeni, da pravila temeljijo na oceni tveganj in upoštevajo posebne okoliščine posameznih članic.

V okviru pogajanj so članice dodale določene varovalke, s katerimi bi zagotovili vzdržno zniževanje dolga ter fiskalni prostor za naložbe, je dodala. Ravno podrobnosti teh varovalk so po neuradnih informacijah glavna odprta vprašanja.