Delavcem propadlega Studia Moderna 600 tisoč evrov iz jamstvenega sklada

Novice Andreja Lončar 7. decembra, 2023 16.22
featured image

Jamstveni sklad je oktobra in novembra delavcem Studia Moderna, propadlega slovenskega maloprodajnega podjetja Sandija Češka, izplačal skupno 600 tisoč evrov.

7. decembra, 2023 16.22

Studio Moderna je imel ob začetku stečaja slabih 200 zaposlenih, ki so po začetku stečaja jamstveni sklad lahko zaprosili za (največ tri) neizplačane plače, nadomestila za neizkoriščen letni dopust ter odpravnino.

Sklad je oktobra 64 delavcem plačal 292 tisoč evrov, novembra pa 73 delavcem še 322 tisoč evrov. Skupaj je torej 137 zaposlenih prejelo dobrih 600 tisoč evrov.

Nekateri ostali praznih rok

Septembra so nekateri od 44 zaposlenih, ki so bili odpuščeni dva meseca pred stečajem, v pismu medijem opozorili, da so prav oni največji poraženci stečaja Studia Moderne.

Čeprav jim je podjetje ostalo dolžno plače za julij, avgust, regres in odpravnino, niso imeli pravice do izplačila iz jamstvenega sklada.

V drugi polovici avgusta, ko je zadnja direktorica Studia Moderna Jana Umek oddala vlogo za stečaj, so bili še vedno zaposleni, saj jim je tekel odpovedni rok. A njim je pogodba prenehala iz poslovnega razloga, na sklad pa se lahko obrnejo le delavci, ki jim je prenehalo delovno razmerje zaradi insolventnosti delodajalca.

Junija odpuščenim delavcem torej ne preostane drugega, kot da prijavijo terjatev v stečaju. Tu bodo prednostni upniki, a trenutno je videti, da je v stečajni masi le malo premoženja.

Med upniki še dobavitelji, kupci, država

Rok za prijavo terjatev v stečaju je sicer potekel pred tednom dni, a seznam upnikov še ni objavljen. Verjetno zato, ker je pričakovati veliko število terjatev, tudi iz tujine.

Poleg zaposlenih se bodo predvidoma na njem znašli še dobavitelji, saj podjetje iz Zagorja v zadnjem letu zaradi pomanjkanja obratnega kapitala ni več moglo izpolnjevati obveznosti, ter državne institucije (denimo Furs).

Podjetje pa je imelo vse do stečaja odprte poslovalnice in spletno trgovino, tako da je na suhem ostal tudi marsikateri kupec.

Sedež propadlega podjetja Studio Moderna
Na Litostrojski 52 je zdaj sedež podjetja Rica home, ki nadaljuje s prodajo izdelkov linije Dormeo in drugih blagovnih znamk (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Prodaja naprej pod novim podjetjem

Prodajo izdelkov blagovnih znamk je sicer po navedbah na spletni strani prevzelo novoustanovljeno podjetje Rica Home v lasti nemškega podjetja Rica Schlafsysteme. Vodita ga Češkova sorodnica in sodelavka iz Studia Moderne Mateja Dolanc ter Juanhuai Liu s prebivališčem v Valencii.

Češko je septembra za N1 razlagal, da gre za podjetje v lasti direktorja Matratzen Concord, ki je poslovni partner avstrijskega Studia Moderna, zanima pa ga prevzem celotne maloprodajne dejavnosti v Sloveniji, najem poslovnih prostorov na Litostrojski 52, pripravljeno pa je tudi zaposliti večino zaposlenih Studia Moderna.

Koliko zaposlenih je ponudbo sprejelo, ni znano.