Kako je negativna napoved bonitetne hiše vplivala na kitajske delnice in cene bakra?

Novice Forbes Slovenija 6. decembra, 2023 16.44
featured image

Pesimizem bonitetne agencije Moody's glede Kitajske je povzročil padec indeksa kitajskih delnic. Padle so tudi cene bakra.

6. decembra, 2023 16.44

Indeks kitajskih blue chip delnic CSI300 je ob otvoritvi današnjega trgovanja za kratek čas zdrsnil na najnižjo raven od februarja 2019. Dan prej je agencija Moody’s – ena izmed tako imenovane velike trojice bonitetnih hiš – svojo gospodarsko napoved za Kitajsko znižala iz stabilne v negativno.

Znižanje odraža negotovost glede okrevanja drugega največjega gospodarstva po pandemiji. Moody’s je kot razloge za pesimizem navedel visoko stopnjo dolga lokalnih vlad in državnih podjetij.

To vključuje tudi težave v nepremičninskem sektorju, ki je dolgo veljal za motor kitajske gospodarske rasti. Sedaj pa visoko zadolženi razvijalci nepremičnin, kot sta Evergrande in Country Garden, s težavo ohranjajo likvidnost.

Indeks je tekom dneva popravil padce in trgovanje zaključil 0,16 odstotka nad izhodiščem. Od začetka leta je sicer izgubil dobrih 12 odstotkov vrednosti.

Poleg počasnega okrevanja gospodarstva po pandemiji Kitajsko težijo tudi geopolitične napetosti, predvsem tehnološka in trgovinska vojna z največjo trgovinsko partnerico, Združenimi državami Amerike (ZDA).

Kitajski juan in ameriški dolar
Kitajski juan se je novembra okrepil v primerjavi z dolarjem (Foto: PROFIMEDIA)

Za juanom dober mesec, a slabo leto

Na valutnem trgu je kitajski juan v sredo zdrsnil v primerjavi z dolarjem, čeprav so državne banke na Kitajskem nadaljevale svoja prizadevanja za stabilizacijo valute, poroča Reuters. Te banke so po torkovi potezi Moody’s močno pospešile prodajo ameriških dolarjev.

Juan se je novembra sicer okrepil za 2,55 odstotka, kar je njegov najboljši mesec letos. Vseeno je od začetka leta upadel za 3,6 odstotka v primerjavi z dolarjem, še piše Reuters.

Padle tudi cene bakra

Slabi obeti agencije Moody’s za Kitajsko so odmevali tudi na surovinskih trgih. Terminske pogodbe za baker so v torkovem trgovanju izgubile 1,29 odstotka. Za metrično tono bakra z dobavnim rokom treh mesecev je bilo na Londonski borzi kovin (LME) ob koncu trgovanja potrebno odšteti 8.334 dolarjev.

Kitajska je največja svetovna porabnica industrijskih kovin in surovin na splošno. Baker je nemara najpomembnejša industrijska kovina, saj zaradi širokega nabora aplikacij velja za barometer stanja v svetovnem gospodarstvu in znanilca recesije.

Proizvodnja bakra na Kitajskem
Kitajska je največja porabnica industrijskih kovin (Foto: PROFIMEDIA)

Cene bakra so sicer večino novembra rasle. To so poganjala pričakovanja, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve pričela sproščati monetarno politiko. Na 7,2-odstotno rast z dna 10. novembra je vplivalo tudi pričakovanje omejene ponudbe zaradi zaprtja panamskega rudnika bakra Cobre Panama, piše Bloomberg.

Pocenile so se tudi druge industrijske kovine. Aluminij in cink sta izgubila nekaj več kot odstotek vrednosti, kositer pa 0,3 odstotka.