Nvidia razvija nove čipe za Kitajsko v luči izvoznih omejitev

Novice Forbes Slovenija 6. decembra, 2023 11.50
featured image

Ameriški proizvajalec čipov Nvidia, ki dominira na kitajskem trgu, bo z novimi produkti skušal zadostiti izvoznim omejitvam, je dejal prvi mož podjetja.

6. decembra, 2023 11.50

Kalifornijski proizvajalec čipov Nvidia v sodelovanju z ameriško vlado razvija nove čipe za kitajske trge, je v sredo po poročanju CNN dejal glavni izvršni direktor podjetja Jensen Huang.

Novi produkti bodo ustrezali izvoznim omejitvam, s katerimi ameriška vlada skuša preprečiti dostop Kitajske do najnaprednejših čipov.

“Naš načrt je nadaljevati sodelovanje z vlado in pripraviti nov nabor izdelkov, ki so v skladu z novimi predpisi, ki imajo določene omejitve,” je prvi mož Nvidie povedal na tiskovni konferenci v Singapurju.

Nvidia sicer obvladuje okrog 90 odstotkov sedem milijard dolarjev vrednega kitajskega trga za čipe na področju umetne inteligence. Prav nenadna priljubljenost orodij umetne inteligence je v začetku letošnjega leta poslala delnico Nvidie v nebo, s čimer je družba vstopila v redek klub podjetij s tržno kapitalizacijo nad tisoč milijard dolarjev.

Podjetje načrtuje tudi vstop na trg čipov za osebne računalnike, kjer ima primat ameriški Intel.

Glavni izvršni direktor Nvidie Jensen Huang
Glavni izvršni direktor Nvidie Jensen Huang je poznan po svoji značilni opravi – črni usnjeni jakni (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska konkurenca

Po besedah Huanga predstavlja kitajski trg okrog petino Nvidijinih prihodkov. Kakšen bo ta delež v prihodnost pa je zaradi izvoznih omejitev težko napovedati, je dodal. Kitajski rival Huawei je letos zagotovil veliko naročilo čipov s strani internetnega velikana Baidu, sicer enega večjih naročnikov Nvidijinih čipov.

Huang je Huawei opisal kot “močno” konkurenco.

Nvidia naj bi strankam na Kitajskem dejala, da bo zamaknila lansiranje enega izmed treh čipov za umetno inteligenco, ki so jih razvili za kitajski trg, do prvega četrtletja 2024, je konec novembra neuradno poročal Reuters. Huang teh navedb ni potrdil.

Nvidia je konec novembra v klicu z vlagatelji potrdila, da v zadnjem četrtletju pričakuje strm padec prodaje na Kitajskem.