Nekdanji microsoftovec bi v Evropo pripeljal Silicijevo dolino

Ljudje Forbes 6. decembra, 2023 05.30
featured image

Pred desetimi leti se je Hussein Kanji odločil, da bo poslovno stavil na Evropo, se preselil v London in odprl Hoxton Ventures. Po treh tehnoloških samorogih je srečen, da se je tako odločil.

6. decembra, 2023 05.30

Poleg njegove naložbe v zagonsko podjetje za kibernetsko varnost Darktrace se Poppy Gustafsson, ko gre za izbiro Husseina Kanjija, partnerja v Hoxton Ventures, najbolj spomni njegovega telefona, ki ga je imel leta 2015.

“To je bila neka čudna zadeva, ki jo je sestavil,” pravi Poppy Gustafsson o napravi, ki jo je Kanji izdelal iz delov za Blackberry in iPhone. Kanji je bil predan uporabnik naprav Blackberry. iPhonu je tako dodal dlančnikovo tipkovnico, kar se mu je zdela logična izboljšava.

Potem ko je Kanji vodil dva milijona dolarjev (1, milijona evrov) vredno semensko naložbo v Darktrace, je v upravi podjetja ostal še nekaj let. Svoj unikatni dlančnik je nosil tudi na sestanke, saj je bil simbol tega, da reči pač vedno naredi po svoje.

Svoj unikatni dlančnik je nosil tudi na sestanke, saj je bil simbol tega, da reči pač vedno naredi po svoje.

Darktrace je potem vstopil na londonsko borzo leta 2021. Današnja tržna kapitalizacija Darktraca dosega 2,9 milijarde dolarjev (okoli 2,6 milijarde evrov).

Iz udobne službe v Microsoftu na svoje

Preden je Kanji vložil v Darktrace, se je odločil za večjo, bolj tvegano potezo. Leta 2005 je zapustil udobno službo pri Microsoftu v ZDA in se preselil v London, da bi se lotil tveganega kapitala ter v Evropo pripeljal semenski kapital v slogu Silicijeve doline.

Takrat je bila to velika odločitev. “Ljudje so mi dobesedno govorili, da sem včasih bil pameten, potem pa sem se preselil v London in zdaj niso več prepričani o tem,” je dejal Kanji.

Deset let pozneje in s tremi po milijardo dolarjev vrednimi prodajami deležev v podjetjih, v katera je vložili v okviru Hoxton Ventures, ki ga je soustanovil z ameriškim vlagateljem Robom Kniazem, se je ta poteza nedvomno izplačala. “Ko smo začeli, ni nihče verjel v Evropo,” je dejal Kanji, ki je letos prvič prišel na Forbesov seznam najboljših vlagateljev tveganega kapitala (Midas) v Evropi.

Vlaga, kamor večina drugih ne bi

Kanji v Hoxtonu skrbi za 370 milijonov dolarjev (okoli 335 milijonov evrov) premoženja, vlaga pa v zagonska podjetja, ki tradicionalnih evropskih vlagateljev običajno ne bi prepričala.

V portfelju Hoxton Ventures so zelo raznolika podjetja, kot so recimo Really Clever, ki skuša iz gob izdelati usnje, in Phagos, razvijalec virusa, ki bi požrl bakterije, ki povzročajo bolezni.

V portfelju Hoxton Ventures so zanimiva podjetja, denimo Really Clever, ki skuša iz gob izdelati usnje.

Najdemo pa tudi bolj tradicionalna podjetja, kot je recimo Druid AI, start up za razvoj programske opreme s pomočjo umetne inteligence.

Vleče tudi drugačne nekonvencionalne poteze. Vzemimo podjetje Roli, izdelovalca klaviatur iz Londona. Podjetje je zbralo 75 milijonov dolarjev (okoli 68 milijonov evrov), nato razglasilo stečaj, začetni vlagatelji pa so ga zapustili.

Kanji pa je v tem videl priložnost, zato je vložil 6,85 milijona dolarjev (okoli 6,2 milijona evrov) v popoln zasuk, saj je podjetje postalo platforma za poučevanje igranja glasbil. “Biti moraš pogumen, da rečeš: sto milijonov se je izgubilo, ampak mogoče je še kaj ostalo,” pravi Kanji.

Brez težav o napakah

Za Kanjija in Hoxton Ventures ni šlo vedno vse povsem gladko, ampak nima težav z govorjenjem o napakah. Prva naložba je za rast potrebovala mučna tri leta. Hoxton je odpustil enega od začetnih partnerjev, ker je nehal hodili na sestanke.

Še huje je bilo avgusta 2023, ko je propadel Babylon Health, ena največjih Hoxtonovih naložb, in sicer samo dve leti po tem, ko je šel na borzo.

Rojenega Newyorčana je vzgajala mati samohranilka, učiteljica v Queensu. Hodil je na priznano gimnazijo Stuyvesant, potem pa je odšel na Stanford, kjer so ga prevzeli start upi.

Leta 1995 je zagnal Verso Studio, spletno oblikovalsko podjetje, ki ga je KPMG leta 1999 odkupil za 15,5 milijona dolarjev. Njegovo drugo podjetje, Whispersoftly, ki je iskalo povezane spletne strani, je propadlo malo več kot leto pozneje. Kanji zdaj temu pravi “neumna ideja”.

Čez pet let, v katerih je imel nekaj manjših poskusov, je prišel v Microsoft, kjer je razvijal prepoznavo govora za poslovne uporabnike. Takrat se je šalil, da bi morali odpustiti 30 odstotkov zaposlenih, zlasti srednjih menedžerjev, saj je šlo po njegovem za “mrtvo težo”.

Pogosto v konfliktu

Microsoft je zapustil leta 2005 in se pridružil londonski podružnici ameriške družbe za tvegani kapital Accel, obenem pa je na londonski poslovni šoli končal še študij MBA. Kot pridruženi član si je nabiral izkušnje pri vlaganju semenskega kapitala pri Accelu, recimo v zagonsko podjetjo za finančne tehnologije OpenGamma in Playfish, razvijalca iger za družbena omrežja.

“Očitno sem preveč odkrit in z različnim značajem, zato se to pač ni izšlo,” je dejal Kanji.

To ni bilo edinkrat, da je padel v težave zaradi pristopa “brez sranja”. Sprl se je z ustanovitelji nekaterih svojih najboljših naložb, tudi z Willom Shujem, ustanoviteljem Deliverooja, v katerega je Hoxton vložil 850.000 dolarjev (okoli 770.000 evrov) semenskega kapitala in ki je bil leta 2021 vreden 10,4 milijarde.

In pogosto se oglaša na omrežju X, nekdanjem Twitterju, kjer njegove sarkastične objave izstopajo iz običajne samohvale teh, ki delujejo v svetu tveganega kapitala. Omenimo eno zadnjih zbadljivk, da je bila zastonj kava, ki jo je ponujal konkurenčni sklad, edina likvidna reč, ki jo lahko ponudijo.

“Povedal sem mu, da je Twitter njegov največji sovražnik,” je rekel Kemil Tamiola, glavni izvršni direktor in ustanovitelj start upa Peptone, ki z umetno inteligenco išče nova zdravila in v katero je vložil Hoxton Ventures.

Zunaj kroga pomembnežev

Kanji pravi, da pogosto ni del tistega glavnega kroga, ko gre za evropsko sceno tveganega kapitala. Ob redkih priložnostih, ko ga kam povabijo, pa ne more vstopiti v nobel londonske klube, ker da ni primerno oblečen.

Kanji je bil v skupini pomembnežev iz sveta tehnoloških podjetij, ki so si morali na hitro kupiti čevlje, ker v nek klub niso smeli vstopiti v športnih copatih.

“Zdi se, da je Evropa dežela klubov. Mislim, da nisem v klubu,” je rekel. “Družbeni status, družina, iz katere izhajaš, šola, ki si jo obiskoval, kje igraš skvoš, vse to je tu veliko pomembneje kot v ZDA.”

Zdi se, da je Evropa dežela klubov. Mislim, da nisem v klubu.

Hussein Kanji, Hoxton Ventures

Pristop brez filtrov pa je všeč nekaterim ustanoviteljem. “Tako se izogneš veliko nesmislom,” je rekel Patrick Punto, soustanovitelj start upa Really Clever, ki iz gob izdeluje usnje. Tudi pisanje čekov je veliko hitrejše. “Tako šokantno hitrega postopka še nisem doživel,” je rekel Tamiola iz Peptona.

Uspehi, a tudi težave

Tri Kanjijeve prodaje, vredne po milijardo dolarjev, in vrsta drugih velikih uspehov v Evropi so potrdile nekaj Kanjijevih tez.

Vlagatelje na borzi pa je teže zadovoljiti. Tržna vrednost Deliverooja je 2,6 milijarde dolarjev (2,35 milijarde evrov), kar je samo 75 odstotkov tržne vrednosti leta 2021.

Zagonsko podjetje s področja tele-zdravstva Babylon Health se je odločilo za organizirani stečaj samo 26 mesecev po tem, ko je leta 2021 prišlo na borzo v okviru 4,2 milijarde vredne združitve.

Kanji je skušal pri ustanovitelju Aliju Parsi doseči prodajo. “To je bila smola, saj bi se naložba povrnila v naš sklad, ampak se je vse zrušilo na ničlo,” je dejal Kanji, ki je po zagonskem podjetju poimenoval sejno sobo.

Hoxton Ventures se bliža svoji deseti obletnici delovanja, Kanji pa še stopnjuje svojo originalno strategijo vlaganja v Londonu v slogu Silicijeve doline, ampak z določenimi popravki.

Kanji je najel tri veterane iz Silicijeve doline, da bi Hoxton postal bolj ambiciozni vlagatelj tveganega kapitala.

Njegov soustanovitelj Kniaz se je oddaljil od podjetja, saj je ustanovil svoj sklad za podporo tehnološkim podjetjem. Kanji je najel tri veterane iz Silicijeve doline, Paytona Dobbsa, Bryana Gartnerja in Charlesa Seelyja, da bi Hoxton iz butičnega podjetja postalo bolj ambiciozni vlagatelj tveganega kapitala.

Konkurenca v Evropi se krepi, toda…

V letih po ustanovitvi Hoxtona, ki je ime dobilo po prvi pisarni podjetja v nekoč trendovskem predelu Londona, je svoje izpostave v Evropi odprlo več ameriških vlagateljev tveganega kapitala, recimo Bessemer Venture Partners, Lightspeed Europe in Andreessen Horowitz.

Kljub konkurenci teh novih prišlekov in samostojnih ameriških vlagateljev, kot je recimo Eileen Burbridge iz Passion Capitala, ki je letos tudi debitirala na Midasovem evropskem seznamu, Kanji še vedno misli, da je dovolj prostora za Hoxtonova netipična vlaganja v drzne ustanovitelje in tehnologije.

Pogled iz Hoxtonovega sedeža v osmem nadstropju zdaj prikazuje bistveno drugačen London od tistega, v katerega je Hussein prišel pred desetimi leti.

To je mesto, v katerem zdaj deluje več kot 37 samorogov, skupaj vrednih več kot 170 milijard dolarjev.

“Pred desetimi leti je bila večina ljudi zelo ciničnih. Iz Evrope je prihajalo zelo malo podjetij. Če pogledate, kako je danes, vidite, da je zelo jasno, da Evropa brez prestanka proizvaja zelo velika in veliko vredna tehnološka podjetja,” je dejal.

Avtorica članka je Rashi Shrivastava.