Bonitetna hiša Moody’s z negativno napovedjo za Kitajsko

Novice Forbes Slovenija 5. decembra, 2023 11.24
featured image

Bonitetno agencijo skrbi visoka zadolženost in usihajoč nepremičninski sektor v drugem največjem gospodarstvu sveta.

5. decembra, 2023 11.24

Ena od velike trojice bonitetnih agencij, Moody’s, je svojo gospodarsko napoved za Kitajsko znižala iz stabilne v negativno, poroča Reuters.

Med razlogi so pri Moody’su navedli nižjo srednjeročno gospodarsko rast, visoko zadolženost lokalnih vlad in težave v nepremičninskem sektorju.

Agencija je za drugo največje gospodarstvo na svetu ohranila bonitetno oceno A1. Ta ostaja nespremenjena od leta 2017, ko je Moody’s državi znižal oceno, prav tako zaradi skrbi o počasnejši rasti in rastočem dolgu.

Po mnenju bonitetne hiše bo morala Kitajska z izdatno državno pomočjo reševati zadolžene lokalne vlade in državna podjetja.

Lokalni dolg je lani dosegel 92.000 milijard juanov (slabih 12 tisoč milijard evrov) oziroma 76 odstotkov bruto domačega proizvoda, po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (MDS).

Leta 2019, pred nastopom pandemije, je ta dolg znašal dobrih 62 odstotkov.

Bonitetna agencija Moody's
Najvišja bonitetna ocena pri Moody’su je AAA, kitajska A1 pa je še vedno ocena investicijskega ranga (Foto: PROFIMEDIA)

Nižja rast, večji državni izdatki

Kitajska si je za cilj zadala petodstotno letno gospodarsko rast. Toda pri Moody’su ocenjujejo, da se bo ta v prihodnjih dveh letih upočasnila na štiri odstotke. V obdobju 2026–2030 naj bi v povprečju znašala 3,8 odstotka.

Za zajezitev tveganj je Kitajska oktobra napovedala izdajo za tisoč milijard juanov (130 milijard evrov) državnih obveznic. S tem je načrtovana raven javnofinančnega primanjkljaja za leto 2023 narasla s treh na 3,8 odstotka.

Kitajsko finančno ministrstvo je izrazilo razočaranje nad znižanjem ocene. Po njegovem mnenju bo gospodarstvo ohranilo pozitiven trend okrevanja po pandemiji. Sporočili so tudi, da so tveganja v nepremičninskem sektorju in lokalnih vladah obvladljiva, še navaja Reuters.

“Zaskrbljenost agencije Moody’s glede obetov kitajske gospodarske rasti, fiskalne vzdržnosti in drugih vidikov je nepotrebna,” so dejali na ministrstvu.