Po rekordnih četrtletnih rezultatih bo Spotify odpustil skoraj petino zaposlenih

Posel Marko Rabuza 4. decembra, 2023 13.41
featured image

Velikan na področju pretakanja glasbe Spotify je sporočil, da bo odpustil približno 1.500 zaposlenih, kar predstavlja skoraj petino vseh. Na ta način želijo zmanjšati stroške.

4. decembra, 2023 13.41

Po 32 milijonih evrov dobička iz poslovanja v tretjem četrtletju letos je vodstvo Spotifya napovedalo odpuščanja – podjetje bo moralo zapustiti 1.500 zaposlenih. Pred tem je odpuščalo že januarja in junija, ko so skupaj odpustili 800 zaposlenih.

Boljši poslovni izid v tretjem četrtletju je pripomogla več kot četrtinska rast aktivnih uporabnikov.

“Vem, da se bo številnim takšno zmanjšanje števila zaposlenih zdelo presenetljivo glede na zadnje pozitivno četrtletno poročilo,” je zapisal izvršni direktor podjetja Daniel Ek.

V pismu je dodal, da je podjetje v letih 2020 in 2021 izkoristilo priložnost, ki so jo ponujali nižji stroški kapitala, zaradi česar je veliko vložilo v širitev ekipe, izboljšanje vsebin in oglaševanje.

“Po večini kazalnikov smo bili bolj produktivni, vendar manj učinkoviti. Biti moramo oboje,” je sporočil Ek.

Spotify je doslej ogromno vložil v rast števila uporabnikov, v zadnjem obdobju pa je še dodatno okrepil naložbe v promocijo plačljivih vsebin. Samo v podkaste naj bi vložil več kot milijardo dolarjev, poroča STA.

Leta 2017 je podjetje imelo okoli 3.000 zaposlenih, do konca leta 2022 pa je ta številka padla na približno 9.800.

Podjetje doslej še nikoli ni vknjižilo celoletnega dobička, čeprav mu analitiki pripisujejo uspeh.