Poročilo: novi milijarderji več pridobili z dedovanjem kot delom

Posel Forbes Slovenija 4. decembra, 2023 09.21
featured image

Švicarska banka UBS je objavila novo poročilo Billionaires Ambitions Report 2023, v katerem ugotavlja, da se je skupno premoženje milijarderjev povečalo za 12 bilijonov dolarjev.

4. decembra, 2023 09.21

UBS vsako leto objavi poročilo o trendih med milijarderji po svetu. Tako število milijarderjev kot tudi njihovo skupno premoženje se je lani povečalo.

Število milijarderjev se je povečalo za sedem odstotkov na 2.544 ljudi po vsem svetu, vrednost njihovega skupnega premoženja pa je poskočila za devet odstotkov na 12 bilijonov dolarjev (11 bilijonov evrov).


Prvič od začetka študije leta 2015 so milijarderji zbrali več premoženja z dedovanjem kot z lastnimi poslovnimi dejavnostmi, kaže objavljeno poročilo.

Med 137 novimi milijarderji je 84 takšnih, ki so premoženje ustvarili sami, in 53 dedičev, ki so obogateli s prenosom premoženja. Premoženje prvih je skupaj vredno 140,7 milijarde dolarjev (129,2 milijarde evrov), drugih pa 150,8 milijarde dolarjev (138,5 milijarde evrov), poročilo povzema Reuters.

Prenos premoženja med generacijami dobiva vse večji zagon, saj se čedalje več denarja prenaša iz generacije v generacijo, je v poročilu zapisala banka UBS, ki nadzoruje 5,5 bilijona dolarjev (pet bilijonov evrov) sredstev in je ena največjih upravljalk premoženja na svetu.

Pričakujejo nadaljevanje trenda

“Pričakujemo, da se bo ta trend v prihodnjih 20 letih še povečal, saj bo več kot 1.000 milijarderjev svojim otrokom preneslo približno 5,2 bilijona dolarjev (4,7 bilijona evrov),” je dejal Benjamin Cavalli, vodja strateških strank pri UBS Global Wealth Management.

Cavalli je dejal, da je menjava generacij velika priložnost za banko UBS, vendar prinaša tudi tveganja, saj so z nekaterimi tudi končali dolgoletna poslovna razmerja.

“V prihodnjih 20 do 30 letih ste lahko na strani zmagovalcev ali tistih, ki bodo premoženje podedovali,” je dejal v zvezi s prenosom premoženja.

Evri, denar
Prenos premoženja med generacijami dobiva vse večji zagon, saj se čedalje več denarja prenaša iz generacije v generacijo, je v poročilu zapisala banka UBS (Foto: PROFIMEDIA)

Nasledniki niso nujno mladi

Študija je izpostavila trend, ki se odmika od samoniklih milijarderjev, ki ga je ustvaril razcvet tehnološke industrije in ga simbolizirata vzpon šefa Tesle Elona Muska in ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa.

Ta razvoj se je ustavil, saj se številni ustanovitelji podjetij – ki so imeli koristi tudi od rasti finančnih trgov, naraščajočih cen nepremičnin in rasti razvijajočih se trgov – starajo in svoje premoženje prenašajo na naslednjo generacijo, so zapisali avtorji analize.

Kljub velikemu prenosu premoženja med generacijami pa to ne pomeni nujno, da bodo superbogataši postali dvajsetletniki.

“Zelo pogosto so ljudje, ki so starejši od 50 let,” je povedal Michael Viana, vodja strateškega pokrivanja strank pri banki UBS. “Pravzaprav gre bolj za učinek kralja Karla, saj so dejansko precej starejši, ko prevzamejo oblast.”