Bo hrvaški poslovnež lastnico Mercatorja odkupil z ogromnim popustom?

Posel Aljoša Črnko 1. decembra, 2023 15.10
featured image

Potem ko se je začel nov poskus spremembe lastništva Fortenove, hrvaško javnost zdaj preseneča izredno nizko vrednotenje skupine.

1. decembra, 2023 15.10

Hrvaška skupina Fortenova, del katere je tudi slovenski Mercator, bi lahko kmalu dobila novega lastnika.

Ta teden se je namreč začel nov poskus izrinjanja ruskih bank Sberbank in VTB iz lastništva Fortenove. V sodelovanju z največjim posamičnim delničarjem, ki ni pod sankcijami – to je podjetje Open Pass, ki ga obvladuje poslovnež Pavla Vujnovca in ima približno 27-odstotni delež – bi skupino prenesli na novo podjetje, sankcionirani banki pa izplačali.

Iz Fortenove so pred dnevi sporočili, da je njihov krovni nizozemski holding dogovor z družbo Open Pass že najavil. Vujnovčev poslovni sistem bi velik del kupnine zagotovil takoj, ostalo pa v primeru doseganja določenih finančnih ciljev v prihodnjih letih.

A Forbes Hrvaška zdaj izpostavlja izredno nizko odkupno ceno, ki je ponujena hrvaškemu poslovnežu.

Južni sosedje se sprašujejo predvsem o metodi, ki je skupino ovrednotila na 660 milijonov evrov. Številka še posebej izstopa ob zavedanju, da je hrvaška vlada Fortenovo še septembra lani ocenila na 1,15 milijarde evrov. Na vladi so takrat pozivali pokojninske sklade, naj odkupijo delež sankcioniranih ruskih bank.

Lastnik Mercatorja po neuradnih podatkih kupuje Tuš
Fortenova je poleg hrvaških podjetij Konzum, Zvijezda, Dijamant, Jamnica in PIK Vrbovec tudi lastnica slovenskega Mercatorja (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Skupina je sicer od takrat prodala nekaj nepremičnin iz svojega portfelja, pa tudi nekaj privlačnih objektov Konzuma, a razlika v ceni je vseeno občutna, poudarja hrvaški Forbes.

Vredno je omeniti tudi primerjavo, da je bil v preteklosti za samo nekoliko manjši znesek – 615 milijonov, prodan Ledo. To podjetje je bilo del portfelja nekdanjega Agrokorja, poznejše Fortenove.

Forbes Hrvaška neuradno navaja, da je bila cena “izpogajana” med podjetjem Open Pass in vodstvom Fortenova Group TopCo, njihovimi svetovalci, Akin Gump LLP in Houthoff Cooperatief U.A., ter investicijsko banko Lazard Freres SAS. Viri blizu podjetja prav tako trdijo, da je vrednost potrdila “neodvisna in mednarodna investicijska banka Houlihan Lokey” in izdala tudi “mnenje o primernosti finančnih pogojev ponudbe”.

Lastništvo, ki hromi Fortenovo

Preoblikovanje lastništva Fortenove je sicer ključno za njeno nadaljnje poslovanje.

Spomnimo, da sta lastnici 49,9-odstotnega deleža Fortenove v njeni krovni nizozemski družbi Fortenova Group TopCo ruski banki Sberbank in VTB, ki pa sta po lanskem ruskem napadu na Ukrajino pod sankcijami Evropske unije (EU).

To skupini že zadnje leto in pol povzroča hude težave pri poslovanju, predvsem pri refinanciranju milijardnega dolga. Tega jim letos ni uspelo preprogramirati, zato so bili junija primorani sprejeti še slabše pogoje pri istem lastniku obveznic.

Fortenova Group TopCo je lastnica Fortenova Group MidCo, ta pa obvladuje celotno skupino na Hrvaškem. Ta je poleg hrvaških podjetij Konzum, Zvijezda, Dijamant, Jamnica in PIK Vrbovec tudi lastnica slovenskega Mercatorja.