Nov poskus izrinjanja ruskih bank, lastnica Mercatorja v roke hrvaškega plinskega magnata?

Posel Andreja Lončar 29. novembra, 2023 15.36 > 29. novembra, 2023 16.15
featured image

Hrvaška skupina Fortenova, del katere je tudi naš Mercator, bi lahko kmalu pristala v večinski lasti podjetja Open Pass Pavla Vujnovca.

29. novembra, 2023 15.36 > 29. novembra, 2023 16.15

Skupina Fortenova začenja nov poskus izrinjanja ruskih bank Sberbank in VTB iz lastništva Fortenove. V sodelovanju z največjim posamičnim delničarjem, ki ni pod sankcijami – podjetjem Open Pass Pavla Vujnovca, ki ima približno 27-odstotni delež – bodo skupino prenesli na novo podjetje, sankcionirani banki pa izplačali.

Spomnimo, da je težava Fortenove, da sta lastnici 49,9-odstotnega delež v njeni krovni nizozemski družbi Fortenova Group TopCo ruski banki Sberbank in VTB, ki pa sta po lanskem ruskem napadu na Ukrajino pod sankcijami Evropske unije (EU).

To je Fortenovi zadnje leto in pol povzročalo hude težave pri poslovanju, predvsem pri refinanciranju dolga.

Fortenova Group TopCo je lastnica Fortenova Group MidCo, ta pa obvladuje celotno skupino na Hrvaškem. Ta je poleg hrvaških podjetij Konzum, Zvijezda, Dijamant, Jamnica in PIK Vrbovec tudi lastnica slovenskega Mercatorja.

Prenos na novo nizozemsko podjetje

Zdaj je krovni nizozemski holding, kot sporočajo iz Fortenove, najavil dogovor z družbo Open Pass, ki naj bi zagotovil novo lastniško strukturo, brez sankcioniranih solastnikov.

Posel predvideva prenos 100 odstotkov delnic, ki jih ima Fortenova Group TopCo v družbi Fortenova Group MidCo na novoustanovljeno nizozemsko strukturo, ki jo sestavljata nizozemska fundacija Iter STAK Stichting in nizozemsko podjetje Iter BidCo po ceni 660 milijonov evrov.

Pol milijarde bo Vujnovčev poslovni sistem zagotovil takoj, ostalo pa v primeru doseganja določenih finančnih ciljev v prihodnjih letih. V Fortenovi pravijo, da se je Vujnovčev Open Pass “izkazal kot edini udeleženec, ki je pripravljen zagotoviti vsa potrebna sredstva za pridobitev deleža v strukturi MidCo prek strukture BidCo, če bo to potrebno”.

Sankcionirani banki bosta po navedbah Fortenove “poplačani v skladu s sankcijskimi predpisi”. Prav tako bo krovna družba Fortenova Group TopCo odplačala tudi 82 milijonov evrov do nekdanjih dobaviteljev Agrokorja.

Novo poglavje

“Ta dogovor bo omogočil vsem sedanjim nesankcioniranim delničarjem naše družbe, da se pod enakimi pogoji odločijo o tem, ali želijo ostati solastniki v novi lastniški strukturi Fortenove,” je dejal Fabris Peruško, glavni izvršni direktor in član upravnega odbora Fortenove.

Dogovor z Open Passom je opisal kot ključni mejnik, ki odpira novo poglavje skupine. “Z začetkom vojne v Ukrajini smo se znašli, ne po naši krivdi, v razmerah, ko sankcionirano rusko solastništvo bistveno omejuje naše poslovanje in nadaljnji razvoj, zaradi česar je dolgoročno in vzdržno refinanciranje praktično nemogoče, to stanje pa se bo zdaj končno spremenilo v korist vseh naših zaposlenih, partnerjev, kupcev in širših skupnosti držav, v katerih delujemo.”

Fabris Peruško
Fabris Peruško je dogovor z Open Passom opisal kot ključni mejnik, ki odpira novo poglavje skupine Fortenova (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Glasovanje na skupščini

Kakšna bo nova lastniška struktura Fortenove, še ni jasno. V naslednji fazi bo imelo namreč okoli 600 nesankcioniranih solastnikov možnost kupiti delež ruskih bank pod enakimi pogoji kot Open Pass – a to bo le ena od treh možnosti.

“Sedanji delničarji, ki niso pod sankcijami zaradi ruske agresije na Ukrajino, bodo lahko svoje lastništvo bodisi le prenesli na novo podjetje BidCo, bodisi povečali svoj solastniški delež s prostovoljno možnostjo dodatnega vlaganja ali izbrali možnost izplačila, torej izstopa iz lastniške strukture,” sporočajo iz Fortenove.

Ta je danes poslala vabilo delničarjem na prvo od dveh skupščin, kjer bodo glasovali o modelu. Zaključek glasovanja je predviden 19. decembra, torej čez tri tedne.

Pred dokončnim zaključkom transakcije, ki ga Fortenova pričakuje v prvem ali drugem četrtletju prihodnjega leta, bodo morali lastniki dobiti še soglasje nekaterih sankcijskih organov, kot tudi varuhov konkurence v več jurisdikcijah, sporočajo iz Fortenove.