Kako premožna je nova šefica Luke Dončića?

Ljudje Marko Rabuza 29. novembra, 2023 09.39
featured image

Bodoča lastnica NBA-moštva Dallas Mavericks Miriam Adelson je po oceni Forbesa peta najbogatejša ženska na svetu.

29. novembra, 2023 09.39

Ponoči je marsikoga presenetila novica, da Mark Cuban prodaja košarkarski klub v ligi NBA Dallas Mavericks, v katerem igra slovenski zvezdnik Luka Dončić.

Novi večinski lastnik, ko bo posel odobrila še liga NBA, bo postala družina Adelson, na čelu katere je Miriam Adelson.

Milijarderka Adelson je največja delničarka verige igralnic v Las Vegasu z imenom Sands. Po oceni Forbesa je premoženje Adelsonovih vredno 32,3 milijarde dolarjev (29,3 milijarde evrov), kar Miriam Adelson uvršča na 44. mesto najbogatejših na svetu, med ženskami pa je peta.

Družba Las Vegas Sands s sedežem v Nevadi ima v lasti številne igralnice in letovišča v dveh glavnih svetovnih središčih iger na srečo – Las Vegas Strip in Macau.

V lasti ima tudi Marina Bay Sands v Singapurju, ob tem pa načrtuje gradnjo novega kompleksa na Long Islandu v New Yorku. Podjetje je ustanovil Sheldon Adelson, ki je umrl leta 2021, svoj 56-odstotni delež pa je zapustil ženi Miriam.

Pred nakupom Dallasa prodala delnice

Miriam Adelson je pred nakupom Dallasa prodala za dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov) delnic verige igralnic Las Vegas Sands.

Podjetje je v prijavi ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) navedlo, da bodo sredstva od prodanih delnic namenili za nakup profesionalne športne franšize, nekaj ur kasneje pa je postalo jasno, da bodo sredstva vložili v Dallas Mavericks.

Po prodaji delnic naj bi družina Adelson obdržala približno 52 odstotkov družbe Las Vegas Sands.

Rojena v Izraelu

Miriam se je rodila v Izraelu in je po izobrazbi zdravnica, ki se je specializirala za zdravljenje bolnikov z zasvojenostmi.

Na vrhu podjetja je nasledila moža Sheldona, ki je leta 2021 umrl v 87. letu starosti. Ta je pred tem zasedal mesto izvršnega direktorja in predsednika uprave igralniške družbe.

Miriam uradno nima nobene vloge v podjetju, njen zet Patrick Dumont pa je predsednik Las Vegas Sands in član upravnega odbora podjetja. Osebno in prek svojega sklada 78-letnica nadzoruje 56,4 odstotka družbe Las Vegas Sands.

Februarja 2022 je družba Las Vegas Sands prodala hotele The Venetian, Palazzo in Venetian Expo Center zasebnemu kapitalskemu podjetju Apollo Global Management in nepremičninskemu investicijskemu skladu VICI Properties za 6,25 milijarde dolarjev (5,68 milijarde evrov).

Miriam Adelson
Miriam Adelson se je rodila v Tel Avivu (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi sin kupil košarkarsko moštvo

Družina Adelson je šele v zadnjih letih začela vlagati v šport. Lansko poletje je sin Miriam Matam Adelson skupaj s partnerji vložil 20 milijonov dolarjev za odkup 90-odstotnega deleža v izraelskem košarkarskem klubu Hapoel iz Jeruzalema.

Pred tem je bil edini njihov stik z vrhunskim športom poskus sodelovanja z ekipo Oakland Raiders. Mož Miriam Adelson je želel leta 2017 v Las Vegas pripeljati moštvo iz lige NFL in v stadion Allegiant vložiti 650 milijonov dolarjev, vendar se je zapletlo zaradi davka.

Donatorka republikanskim kandidatom

Adelson je bila tudi donatorka republikanski stranki, saj s svojim ogromnim premoženjem podpira različne republikanske politike.

Po podatkih organizacije Center for Responsive Politics, ki spremlja politično porabo, sta s pokojnim možem v volilnem ciklu 2020 v ZDA konservativnim kandidatom namenila več kot 218 milijonov dolarjev (198 milijonov evrov), kar je največ med vsemi donatorji.

Konec prejšnjega meseca se je v Las Vegasu sestala z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in nekdanjo republikansko guvernerko Južne Karoline Nikki Haley, je poročal Reuters, kar kaže, da bo morda podprla enega od njiju za predsednika na prihajajočih volitvah v ZDA. S pokojnim možem sta Trumpa podpirala v letih 2016 in 2020.