V Nemčiji velik porast plačilno nesposobnih podjetij

Novice Forbes Slovenija 27. novembra, 2023 11.54
featured image

Število plačilno nesposobnih večjih podjetij se je v Nemčiji precej povečalo, je pokazala analiza nemške zavarovalnice Allianz.

27. novembra, 2023 11.54

V prvih devetih mesecih letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot polovico, v primerjavi s predlani pa se je skoraj potrojilo, STA povzema nemško tiskovno agencijo dpa.

Število večjih insolvenčnih postopkov je v Nemčiji rekord doseglo leta 2020, ko jih je bilo 58, od tega 44 v prvih devetih mesecih. Letos so jih pri Allianz v prvih devetih mesecih našteli 45. V prvih devetih mesecih lanskega leta jih je bilo 26, leto prej pa 17.

Med podjetji, ki so letos postala plačilno nesposobna, je 12 večjih tekstilnih podjetij in šest bolnišnic. Kot so ob tem zapisali v zavarovalnici, jih to ne preseneča, saj v dveh tretjinah nemških bolnišnic trenutne finančne razmere opisujejo kot slabe ali zelo slabe.

Glavni razlog za zahtevne razmere v nemškem gospodarstvu po navedbah Allianz ostaja še vedno visoka inflacija, ki potrošnike odvrača od večjih nakupov. Razmere se sicer izboljšujejo, vendar podjetja tega še ne občutijo v dovolj veliki meri, še poroča STA.

V analizo so vključili podjetja, ki imajo letno najmanj 50 milijonov evrov dobička.

Nemški statistični urad Destatis je oktobra sporočil, da se je število vloženih rednih predlogov za insolventnost v septembru v primerjavi z lanskim septembrom povečalo za 19,5 odstotka.