Največje evropsko gospodarstvo se je rahlo skrčilo, razpoloženje minimalno boljše

Novice Marko Rabuza 24. novembra, 2023 11.15 > 24. novembra, 2023 11.17
featured image

Nemško gospodarstvo se je v tretjem četrtletju v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci nekoliko skrčilo, so v petek pokazali podatki statističnega urada.

24. novembra, 2023 11.15 > 24. novembra, 2023 11.17

Podatek je potrdil prvotno oceno, objavljeno konec oktobra, po kateri se je največje evropsko gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka, poroča Reuters.

“Po šibki gospodarski rasti v prvi polovici leta 2023 je nemško gospodarstvo drugo polovico leta začelo z rahlim padcem uspešnosti,” je dejala predsednica statističnega urada Ruth Brand.

Nemčija, ki je za Slovenijo najpomembnejšega trgovinska partnerica, je bila letos med najšibkejšimi gospodarstvi v Evropi, saj so visoki stroški energije, šibka svetovna naročila in višje obrestne mere terjali svoj davek, navaja Reuters.

V drugem četrtletju je nemško gospodarstvo zraslo za 0,1 odstotka, potem ko je v prvih treh mesecih leta stagniralo.

Prilagojeni bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju na letni ravni zmanjšal za 0,4 odstotka.

Težave zaradi prenosa sredstev iz pandemije v zelene naložbe

Zasebna potrošnja, ki predstavlja približno dve tretjini BDP, je bila za 0,3 odstotka nižja kot v prejšnjem četrtletju, je sporočil statistični urad. Dodali so, da se je poraba države za potrošnike prvič po več kot letu dni povečala za 0,2 odstotka.

Veliko negotovost je povzročila odločitev sodišča, ki je preprečila prenos neporabljenih sredstev iz pandemije v zelene naložbe in v državnem proračunu naredila 60-milijardno luknjo.

“Vladni varčevalni ukrepi bi lahko povzročili dodatno zmanjšanje rasti,” je dejal glavni ekonomist VP Bank Thomas Gitzel in dodal, da “je malo verjetno, da bi se zasebna potrošnja ali naložbe nenadoma povečale”.

Banka Bundesbank je sicer v svojem mesečnem gospodarskem poročilu v ponedeljek navedla, da se bo nemško gospodarstvo v zadnjem četrtletju verjetno ponovno skrčilo, v začetku prihodnjega leta pa naj bi se videli znaki rahlega izboljšanja.

Razpoloženje minimalno boljše

Se pa je malenkostno izboljšalo razpoloženje v nemškem gospodarstvu. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut Ifo, se je z oktobrskih 86,9 točke zvišal na 87,3 točke, poroča STA.

Podjetja so nekoliko bolje ocenila trenutne razmere, prav tako so manj pesimistična pričakovanja za prihodnje mesece. “Nemško gospodarstvo se stabilizira, pa čeprav na nizkih ravneh,” je podatke komentiral predsednik Ifa in eden uglednejših nemških ekonomistov Clemens Fuest.

Podkazalnik, ki meri oceno trenutnih razmer, se je zvišal z 89,2 na 89,4 točke, podkazalnik pričakovanj za naslednje mesece pa je pridobil 0,4 točke na 85,2 točke.