Kdo so najbogatejši Slovenci 2023: sprememba na vrhu lestvice

Lestvice Bojana Humar 23. novembra, 2023 10.01 > 23. novembra, 2023 10.08
featured image

Na vrhu Managerjevega seznama je Igor Lah prehitel Izo Sio in Sama Logina. Največji skok je naredil Jure Knez iz Dewesofta. Med novinci je tudi športnik Jan Oblak.

23. novembra, 2023 10.01 > 23. novembra, 2023 10.08

Stoterica najbogatejših Slovencev na lestvici revije Finance Manager je letos “težja” za osem odstotkov oziroma za nekaj več kot pol milijarde evrov. Z 8,7 milijarde evrov je tako najpremožnejša doslej, pravijo v uredništvu revije Finance Manager.

Rast je skromnejša kot v prejšnjih dveh letih in je približno tolikšna kot stopnja inflacije v zadnjem letu. Glavni razlog so rastoči stroški v podjetjih, zaradi česar so se dobičkovne (EBIT) marže znašle pod pritiskom. V preteklosti so bili razlog za visoke skoke ocen tudi prevzemi po presenetljivo visokih večkratnikih dobička, ki pa jih v obdobju silovitih rasti obrestnih mer ne zaznamo več, ugotavljajo pri Finance Managerju.

Meja za vstop na lestvico se je z lanskih 33,3 milijona evrov zvišala na 35,2 milijona. Približno 150 posameznikov ima premoženje, večje od 25 milijonov evrov.

Kdo so torej letos najbogatejši Slovenci?

1. Igor Lah, ocena premoženja: 385 milijonov evrov

Igor Lah je letos bogatejši kar za 119 milijonov evrov. V štirih letih se je premoženje njegovi družini početverilo, predvsem na račun dobrega poslovanja Steklarne Hrastnik, ki za letos napoveduje 22 milijonov evrov čistega dobička in je vrednotena na skoraj četrt milijarde evrov. Drugi pomembni del premoženja Laha, ki je obogatel v privatizaciji z zbiranjem lastninskih certifikatov državljanov, so nepremičnine. Več o tem, kako je diplomant računalništva postal najbogatejši Slovenec, v članku Kdo je Igor Lah, novi najbogatejši Slovenec.

Foto: STA

2. Iza Sia Login in Samo Login, ocena premoženja: 345 milijonov evrov

Po devetih letih na vrhu sta Iza Sia in Samo Login letos zdrsnila na drugo mesto, predvsem zato, ker so pri Finance Managerju njuno premoženje razdelili na pol, potem ko sta se zasebno razšla. Kot je znano, sta obogatela z zabavno aplikacijo govorečega mačka Toma, ki je nato dobil še druščino prijateljev. Večinski delež v podjetje Outfit7, ki je razvijalo te aplikacije, sta leta 2017 prodala za 689 milijonov evrov.

Foto: BOBO

4. Boštjan Bandelj, ocena premoženja: 276 milijonov evrov

Boštjan Bandelj je ustanovitelj in direktor podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi. To so dovolilnice za izpuste ogljikovega dioksida, ki jih je izdala EU. Bandelj je tudi tretjinski lastnik v energetskem podjetju iz Žirovnice NGEN, ki razvija hranilnike energije. Belektron je imel lani 29-odstotno rast prihodkov, na 3,16 milijarde evrov, čistega dobička pa je ustvaril 27,7 milijona evrov, kar je več kot 60-odstotni upad glede na leto prej.

Foto: BOBO

5. Družina Šešok, ocena premoženja: 270 milijonov evrov

Menedžerji Iskre s predsednikom uprave Dušanom Šešokom na čelu so leta 2006 prevzeli Iskro in najeta posojila potem poplačali iz Iskrinih sredstev. Šešokova sinova Klemen in Matija sta od delničarjev postopoma odkupila skupaj 47 odstotkov Iskre. Družina Šešok je ustvarila dva stebra premoženja. Prvi je skupina Iskra, ki posluje zelo dobro. Lani je ustvarila 277 milijonov evrov prihodkov in 13,9 milijona evrov čistega dobička. Drugi steber pa so nepremičnine. Krovni holding skupine je v Nemčiji in se imenuje Finadria.

Foto: Bor Slana/BOBO

6. Vesna in Dari Južna, ocena premoženja: 268 milijonov evrov

Dari in Vesna Južna sta poslovno pot začela z ustanovitvijo borznoposredniške družbe Perspektiva, v njem imata zakonca Južna vsak polovični delež. Prek dveh holdingov Vizija imata v lasti gradbeno podjetje CGP, Tiskarno Novo mesto, Lisco in še nekaj naložb, med njimi okoli desetino Petrola. Kako močen je Južna v Petrolu, se je pokazalo ob menjavi na vrhu družbe, ko je morala mesto predsednice uprave zapustiti Nada Drobne Popović. Ta je po naših informacijah prišla navzkriž prav z Južno.

Prihodki skupine Perspektiva FT so se lani povečali za 30 odstotkov, na 346 milijonov evrov, čisti dobiček pa za četrtino, na 26 milijonov evrov. Družbe iz skupine Perspektiva so se lani tudi povsem razdolžile.

Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

7. Jure Knez, ocena premoženja 243 milijonov evrov

Jure Knez je največji lastnik Dewesofta, trboveljskega razvijalca programske opreme za merilno tehnologijo in zbiranje podatkov. Vse od ustanovitve v letu 2000 Dewesoft niza večje prihodke, tudi lani, ko je družba ustvarila 76,4 milijona evrov prihodkov ob 31-odstotni dobičkovni (EBIT) marži, pravijo pri reviji Finance Manager. Polletni rezultati pa že napovedujejo še boljše letošnje leto. Oceno vrednosti so zvišali za 90 milijonov, na 243 milijonov evrov, to pa je šestkrat več kot pred štirimi leti. Knez se je s tem prvič uvrstil med deseterico.

Foto: Borut Živulović/ BOBO

8. Damian Merlak, ocena premoženja: 236 milijonov evrov

Damian Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem ustanovil eno prvih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp. Svoj 32,5-odstotni delež je konec leta 2018 prodal belgijski investicijski družbi NXMH. Njegovo premoženje je zdaj na finančnih trgih, v skladih zasebnega kapitala, nepremičninskih projektih, med njimi hotel v Bohinju. V lasti ima tudi tretjinski delež podjetja NGEN. Pri oceni premoženja se analitiki Finance Managerja opirajo izključno na podatke, ki jim jih je zaupal sam.

Foto: Miloš Vujinović/BOBO

9. Joc Pečečnik, ocena premoženja: 218 milijonov evrov

Joc Pečečnik je obogatel z razvojem igralniških naprav. Lani je ameriškemu skladu Oaktree Capital Management prodal svoj delež v Interblocku. “Vrednost kupnine ni javna. So pa krožile informacije, da bi utegnila znašati 380 milijonov dolarjev, pri čemer naj bi bil upoštevan tudi neto finančni dolg, ki je na zadnji dan leta 2021 znašal približno 140 milijonov evrov,” so v pojasnilu ocene zapisali pripravljalci lestvice. Kupnino Pečečnik nalaga v različne projekte, pri katerih pa nima vedno srečne roke. Pred dnevi je za Forbes Slovenija priznal, da se je opekel z nakupom tekstilnega podjetja Moda Mi&Lan.

Poslovnež Joc Pečečnik na drugem Festivalu podjetništva, ki ga organizira SBC
Foto: Denis Sadiković/N1

10. Igor Akrapovič, ocena premoženja: 213 milijonov evrov

Med prvo deseterico je letos tudi razvijalec svetovno znanih izpušnih sistemov Igor Akrapovič. Njegovo podjetje Akrapovič v Ivančni Gorici izdeluje izpušne sisteme za motocikle in avtomobile ter titanove ulitke. Igor Akrapovič, ki je podjetje ustanovil po končani motociklistični tekmovalni karieri, je povratnik v prvo deseterico, saj je lani okrepil prihodke za dobrih 23 odstotkov in dosegel rekorden čisti dobiček v višini 25 milijonov evrov. Število zaposlenih se je do konca leta povečalo na 1.786.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

10. Ivo in Anastasia Taja Boscarol, ocena premoženja: 213 milijonov evrov

Solastnika podjetja Pipistrel, razvijalca ultralahkih motorno-jadralnih in električnih letal, sta lani spomladi podjetje prodala ameriškemu Textronu za 218 milijonov evrov. Ivo Boscarol je kupnino vlagal v različne projekte. Ustanovila sta podjetje Boscarol (70-odstotna lastnica je Anastasia Taja) ter vložila v ljubljanski Kolosej in skoraj 10 hektarjev zemljišč v ljubljanskem BTC.

Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Novinci

Med stoterico najpremožnejših so letos štirje novinci in šest povratnikov, pravijo pripravljalci lestvice. Najvidnejši nov obraz je kapetan nogometne reprezentance Jan Oblak. Njegovo premoženje so ocenili na 38,9 milijona evrov.

Na lestvici so še trije profesionalni športniki, med njimi košarkarski zvezdi Luka Dončić in Goran Dragić ter hokejski as Anže Kopitar. Pri športnikih kot merilo premoženja ocenjevalci jemljejo bruto plače, znižane za davke in ocenjene stroške, ne upoštevajo pa morebitnih donosov, ustvarjenih z upravljanjem prihrankov.

Energetiki

Na lestvici so dobro zastopana tudi energetska podjetja. Največji skok v odstotkih na celotni lestvici je uspel lastnikoma proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdanu Kronovšku in Nataši Besednjak. Ocena premoženja znaša 72,6 milijona evrov.

Rast povpraševanja po toplotnih črpalkah je dala zalet tudi velenjskemu podjetju Firšt v lasti Franca in Elizabete Firšt, ki je specializirano za ventile in regulatorje ogrevanja, iskane med proizvajalci toplotnih črpalk. Z ocenjenimi 36,9 milijona evrov sta novinca na lestvici, še pravijo v Finance Managerju.