Kdo je arabski milijarder, ki je kupil še en biser na Jadranu

Ljudje Forbes 25. novembra, 2023 15.15
featured image

Vlagatelj iz ZAE je sklenil dogovor o prevzemu podjetja Sunčani Hvar, je pa tudi že lastnik družbe Sunce hoteli. S svojo družbo Emmar Properties se uvršča na Forbesov seznam dva tisoč največjih podjetij na svetu.

25. novembra, 2023 15.15

Novi lastnik Sunčanega Hvara iz Združenih arabskih emiratov, če bo transakcijo odobrila agencija za zaščito konkurence, bo vlagatelj Mohamed Alabar.

Njegovo osrednje podjetje Emmar Properties PJSC s sedežem v Dubaju je na trenutnem Forbesovem seznamu dva tisoč največjih podjetij na svetu. Prihodki podjetja znašajo 7,1 milijarde dolarjev (6,35 milijarde evrov), dobiček pa 1,9 milijarde dolarjev (1,7 milijarde evrov). S tem se uvršča na 804. mesto na seznamu.

Alabar, znan po grandioznih projektih Burdž Kalifa in Dubai Mall, Sunčani Hvar kupuje prek svojega drugega podjetja, Eagle Hills iz Abu Dabija, za katerega na uradnih straneh zatrjujejo, da je do zdaj investiralo v 28 prestižnih hotelov po vsem svetu, pa tudi v desetine drugih velikih nepremičninskih projektov.

Alabarjevi projekti v regiji

Eagle Hills je od leta 2015 v regiji angažiran pri velikanskem projektu Beograd na vodi, ki je priljubljen projekt srbskega predsednika Aleksandra Vučića, v Albaniji in na Hrvaškem, kjer je večinski lastnik družbe Sunce Hoteli. Ta upravlja hotelsko verigo Bluesun Hotels & Resorts. Leta 2021 jo je prek za to posebej ustanovljenega podjetja Eagle Hills Zagreb Real Estate kupil od Jake Andabaka.

Alabar je že pred tem v sodelovanju s tedanjim županom Milanom Bandićem prek svoje družbe Emmar skušal v Zagrebu zagnati velikanski nepremičninski projekt, znan kot zagrebški Manhattan. Uraden naziv je bil Zagreb City, stal pa naj bi na 1,1 milijona kvadratnih metrov velikem zemljišču ob Savi, na območju Velesejma.

Čeprav je bil podpisan memorandum o nameri za graditev tega kongresno-poslovno-stanovanjskega mega kompleksa, mu to na koncu ni uspelo. Mestne oblasti so pod pritiskom strokovne javnosti, opozicije in meščanov leta 2020 od projekta odstopile.

Milijarder iz Dubaja, ki je po zaslugi državne štipendije študiral na univerzi v ZDA, je pred dvema letoma gostoval v oddaji Romana Bolkovića na hrvaški televiziji in ponovil željo, da bi vlagal v hrvaški prestolnici.

Zatrjeval je, da je njegov projekt Zagrebu pisan na kožo. Povedal je, da se je zaradi tega skušal sestati z novim zagrebškim županom Tomislavom Tomaševićem, enim od nasprotnikov projekta zagrebški Manhattan, a smo iz virov blizu županovega urada izvedeli, da tega sestanka nikoli ni bilo.

Od reveža do milijarderja

Alabar prihaja iz družine, v kateri je 13 bratov in sester. Kot je povedal v intervjuju na hrvaški televiziji, je imel srečo, da je njegova država nastala tisto leto, ko je končal srednjo šolo (leta 1971), zato je lahko dobil štipendijo in šel študirat v ZDA, čeprav je imel povprečne ocene. Poudaril je, da je bila njegova družina revna in da je poslovni uspeh dosegel po 30. letu.

Že dolgo več ne vlaga le v nepremičninske projekte, temveč se je razširil tudi na trgovino, hotelirstvo, spletno prodajo, tehnologijo, logistiko in sklade tveganega kapitala. Na Hrvaškem pa je očitno vrgel oko na jadransko obalo.

Sunčani Hvar ima vrsto prestižnih hotelov, eden med njimi je Amfora (Foto: PROFIMEDIA)

Sunce Hoteli, družba, ki upravlja verigo Bluesun Hotels & Resorts, ima objekte na Braču, v Brelih, Tučepih in v Starigradu – Paklenici. Lani je imela skupni prihodek 62 milijonov evrov (43-odstotna rast glede na leto 2021) in dobiček 2,4 milijona evrov. Pred začetkom turistične sezone 2022 so objavili, da so v posodobitev hotelov vložili 45 milijonov evrov.

Sunčani Hvar, ki ga Alabbar zdaj skuša prevzeti od češkega lastnika, družbe CPI Property Group, ima v svojem portfelju vrsto prestižnih hotelov. Lani je zabeležil 32 milijonov evrov prihodka in 5,7 milijona evrov dobička. Družba Sunčani Hvar nepremičnine pa je leta 2022 imela 8,8 milijona evrov prihodka in 1,5 milijona evrov dobička.

Avtorica članka je Gordana Grgas, Forbes Hrvaška.