Po desetih letih se vrača najbolj legendarna igra, ki so jo čakali milijoni

Posel Marko Rabuza 24. novembra, 2023 05.30
featured image

Rockstar Games je po desetletju napovedal nadaljevanje serije videoiger Grand Theft Auto. Delnica je v dveh tednih poskočila za 10 odstotkov.

24. novembra, 2023 05.30

Kdorkoli je vsaj bežno igral računalniške igre oziroma igre na kateri drugi konzoli, je že slišal za kratice GTA.

Že več let so krožile različne informacije, kdaj bo razvijalec videoiger Rockstar Games (hčerinsko podjetje Take Two) napovedal nadaljevanje najuspešnejše franšize iger Grand Theft Auto (GTA). Zadnja različica je izšla leta 2013, od takrat pa številni ljubitelji iger čakajo na novo verzijo.

Zadnje neuradne informacije so se pojavile v začetku novembra, ko je novinar Bloomberga napovedal, da je čakanja konec. Sledila sta hiter odziv Rockstarja in uradna potrditev, da kmalu prihaja uradni napovednik za naslednji GTA.

V seriji tvitov je Rockstar objavo napovednika za GTA 6 uskladil s 25-letnico studia.

“Z velikim veseljem vam sporočamo, da bomo v začetku decembra objavili prvi napovednik za naslednji Grand Theft Auto. Veselimo se, da bomo z vami še mnogo let delili ta doživetja,” je sporočil ustanovitelj podjetja Sam Houser.

Datum izida še vedno skrivnost

V seriji objav niso omenili, da bo nadaljevanje nosilo številko 6, vendar je po logičnem sklepanju in neverjetnem uspehu GTA 5 takšno nadaljevanje zelo verjetno. V desetih letih so namreč prodali kar 190 milijonov izvodov igre GTA 5.

Najava se ob tem sklada tudi s podelitvijo nagrad The Game Awards 7. decembra, t. i. videoigričnimi oskarji, kjer objavijo številne napovednike za svetovne premiere velikih iger, poroča Forbes.

Podrobnosti, kdaj bo izid igre, sicer ni, različni tehnološki poznavalci pa razkrivajo, da bi lahko igro izdali konec prihodnjega leta.

Kot poroča Forbes, je podjetje Take Two, ki stoji za Rockstar Games, za prihodnje leto napovedalo velik skok prihodkov, kar bi se ujemalo z izidom igre GTA.

Grand Theft Auto
(FOTO: PROFIMEDIA)

Z novo različico skok delnice in lepše napovedi

Napoved nove v seriji pustolovščin se je hitro poznala tudi na delnici Take Two, ki je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 19 mesecih.

Od objave je v dveh tednih poskočila za nekaj več kot 10 odstotkov, hitro pa so sledile tudi bolj optimistične napovedi analitikov.

Po objavi, da bodo po desetih letih izdali nadaljevanje GTA, je analitik Deutsche Bank Benjamin Soff priporočilo za delnico podjetja Take Two iz “obdrži” spremenil v “kupi”, je poročal Forbes.

Soff meni, da prihajajoča igra “predstavlja transformativno večletno priložnost za rast” za podjetje Take Two, in napoveduje, da bodo vse nadaljnje informacije o igri “Grand Theft Auto” “katalizator” za delnico. 12-mesečna ciljna cena delnice naj bi bila 175 dolarjev, kar pomeni približno 15-odstotno rast glede na zdajšnjo vrednost.

Zadnja različica igre GTA iz leta 2013 (GTA 5) je dosegla 190 milijonov prodanih izvodov. Po podatkih IGN je tako tretja najbolje prodajana videoigra v zgodovini. Pred njo sta le Tetris in Minecraft.

Igra GTA V je po izidu leta 2013 postavila dnevni rekord kot najbolj dobičkonosna zabavna vsebina, potem ko je v enem samem dnevu v blagajno navrgla več kot milijardo ameriških dolarjev.

Brez podrobnosti

Za zdaj je znano le, da bo podjetje decembra predstavilo napovednik o novi igri, drugih podrobnosti pa praktično ni.

Po neuradnih napovedih ameriških medijev naj bi bili v igri dve glavni osebi, med katerima bo lahko igralec preklapljal, prav tako pa naj bi se povečal zemljevid mest, kjer se bo lahko premikal. Spomnimo, do zdaj so se pretekle različice dogajale v New Yorku, San Franciscu, Las Vegasu in Miamiju.

Seveda pa naj ne bi manjkale številne nove funkcionalnosti. Ne nazadnje je od zadnjega izida GTA minilo že deset let.