Švedski start up s slovensko pomočjo razvil futuristični električni skuter

Tehnologija Marko Rabuza 23. novembra, 2023 15.40
featured image

Švedsko podjetje Stilride je sklenilo partnerstvo z GEM motors. Inovativna tehnologija Stilfold uporablja posebno tehniko zlaganja jekla.

23. novembra, 2023 15.40

Švedsko zagonsko podjetje Stilride je predstavilo električni skuter, ki ga poganja napreden električni pogon.

Stilride je za razvoj skuterja sklenil strateško partnerstvo s slovenskim podjetjem GEM motors, ki razvija inovativne električne pogone.

Skuter bo v omejeni seriji na voljo švedskim kupcem spomladi leta 2024.

Stilfold uporablja robotske roke za zlaganje jekla čez krivulje, da ustvari oblike, ki so bile uporabljene za izdelavo njihovega prvega električnega skuterja.

Gre za trajnostni postopek, saj namesto klasičnega varjenja Stilfold zgiba in spaja posamezne liste jekla.

Ustanovitelja podjetja sta Stilride Tue Beijer in Jonas Nyvang.

“S skuterjem Stilride raziskujemo potencial ploščatega jekla. Je kot katerikoli drug material, vendar ima visoko odpornost proti obrabi, večjo možnost recikliranja in je zelo prilagodljivo, zato ponuja ogromno priložnosti za ustvarjanje,” je ob predstavitvi pojasnil izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Stilride Jonas Nyvang.

Stilride
Motor ima doseg 120 kilometrov (Foto: GEM motors)

Kako se je začelo sodelovanje?

Po besedah Nyvang so se za partnerstvo s slovenskim GEM motors odločili, ker so “sposobni razviti pogon, ki ustreza tehničnim zahtevam našega skuterja in mu omogoča maksimalni izkoristek”.

Elektromotor je skrit v zadnjem kolesu in ima moč 8 KW in skupaj z litijevo baterijo omogoča hitrosti do 100 kilometrov na uro. Doseg baterije je 120 kilometrov.

“Sam proces razvoja, ki teži k iskanju najboljše rešitve za posamezno vozilo za nas predstavlja edinstveno priložnost za raziskovanje novih ‘out-of-the-box’ rešitev, ki določajo glavne trende novih naprednih pogonov za lahka električna vozila. Glavni izziv pri razvoju električnega pogona za Stilride je predstavljala predvsem popolna integracija motorja, krmilnika in platišča v eno pogonsko enoto, ki se sklada z zahtevami dizajna vozila,” je dejal direktor GEM motors Simon Mandelj.

Najprej jih bodo izdelali 150

Stilride spomladi 2024 načrtuje začetek proizvodnje prve serije Stilride, ki bo obsegala 150 električnih skuterjev. Cena skuterja bo 15.000 evrov, trenutno pa bo na voljo le kupcem na Švedskem. Tako skuter kot njegov motor sta bila nagrajena s priznanjem red dot.