Šef največje kriptoborze priznal krivdo, kazen za podjetje več milijard evrov

Novice Marko Rabuza 22. novembra, 2023 12.50
featured image

Changpeng Zhao bo moral ob tem plačati še 50 milijonov dolarjev kazni.

22. novembra, 2023 12.50

Vodja borze Binance Changpeng Zhao je odstopil in priznal krivdo za kršitev ameriške zakonodaje o preprečevanju pranja denarja v okviru 4,3 milijarde dolarjev (3,9 milijarde evrov) vredne poravnave, s katero je bila rešena več let trajajoča preiskava največje svetovne borze kriptovalut, je v torek sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Tožilci so dogovor, po katerem bo Zhao osebno plačal 50 milijonov dolarjev (45,8 milijona evrov), opisali kot eno največjih kazni za podjetja v zgodovini ZDA.

Gre za še en udarec industriji kriptovalut, ki jo pestijo preiskave, in prihaja po nedavni obsodbi ustanovitelja FTX Sama Bankman-Frieda zaradi goljufije, poroča Reuters.

Več strokovnjakov je ocenilo, da je razplet za Zhaa dober, saj mu je uspelo ohraniti večji del premoženja, ob tem pa je nedotaknjen ostal tudi njegov delež v družbi Binance, ki jo je ustanovil leta 2017.

Kaj so jim očitali?

Binance je kršil ameriške zakone o preprečevanju pranja denarja, prav tako ni prijavil več kot 100.000 sumljivih transakcij z organizacijami, ki so jih ZDA označile kot teroristične skupine, vključno s Hamasom, Al Kaido ter Islamsko državo v Iraku in Siriji, so navedle oblasti.

Kriptoborza tudi ni nikoli poročala o transakcijah s spletnimi stranmi, namenjenimi prodaji gradiva o spolni zlorabi otrok, in je bila eden največjih prejemnikov prihodkov od izsiljevalske programske opreme, so navedli.

“Binance je kriminalcem olajšal prenos ukradenih sredstev in nezakonitih prihodkov na svojih borzah,” je v torek dejal ameriški generalni državni tožilec Merrick Garland.

“Binance je storil več kot le to, da ni ravnal v skladu z zvezno zakonodajo. Pretvarjal se je, da ravna v skladu z zakonodajo,” je še dodal Garland.