Na črni petek v Evropi protestno obstalo več Amazonovih logističnih centrov

Novice Forbes Slovenija 24. novembra, 2023 19.04
featured image

Na črni petek, ki velja za enega najpomembnejših dni za trgovce, se je več Amazonovih logističnih centrov v Evropi odločilo za stavko.

24. novembra, 2023 19.04

V več evropskih logističnih vozliščih ameriškega tehnološkega velikana Amazon, ki je med drugim vodilna svetovna spletna trgovina, so danes delavci stavkali. V logističnem središču v Coventryju na Otoku je na črni petek stavkalo več kot 1000 od skupno 2300 zaposlenih, poroča STA.

V Nemčiji so delo prekinili v petih od 20 Amazonovih logističnih vozlišč v državi, natančneje v Leipzigu, Rheinbergu, Dortmundu, Bad Hersfeldu in Koblenzu, poroča STA.

V Italiji je medtem po navedbah sindikalistov stavkal precejšen delež zaposlenih v centru v Piacenzi, medtem ko so v Amazonu zapisali, da je delo odložilo le 14 odstotkov zaposlenih.

Gre za del širše globalne kampanje Make Amazon Pay. V sklopu te naj bi po navedbah sindikalne konfederacije UNI Global Union, ki deluje na področju storitev, nezadovoljstvo s plačilom in delovnimi pogoji delavci s stavkami ali protesti izrazili v več ko 30 državah po svetu, tudi v matičnih ZDA.

Amazon, ena največjih svetovnih družb, se že leta sooča s stalnimi kritikami svojega odnosa do delavcev in njihovih pravic. Delojemalske organizacije si tako prizadevajo za dvig urnih postavk in prijaznejše pogoje dela, tudi piše STA.

V družbi sicer trdijo, da današnje stavke ne bodo imele vpliva na kupce, ki so ali še bodo izkoristili popuste na črni petek. Vodstvo Amazona za razliko od sindikatov tudi trdi, da se stalno trudijo zagotavljati konkurenčne plače in bonitete.