Peščeno parkirišče ob Celovški v Ljubljani bo zamenjala stolpnica

Nepremičnine Marko Rabuza 27. novembra, 2023 05.30
featured image

Bolgari bodo v bližini Kina Šiška zgradili stavbo s 16 nadstropji in 80 stanovanji.

27. novembra, 2023 05.30

V Šiški se v prihodnjih letih obeta nova stolpnica. Bolgarski investitorji C-Tower so skupaj z zbornico za arhitekturo (ZAPS) izvedli javni natečaj za stanovanjsko-poslovni objekt, ki bo stal ob Celovški cesti, v neposredni bližini Kina Šiška.

V zadnjem desetletju je na omenjenem zemljišču peščeno parkirišče, Bolgari pa načrtujejo gradnjo okoli 60 metrov visoke stolpnice. V pritličju in prvem nadstropju so predvideni poslovni prostori, v višjih nadstropjih stanovanja.

Na arhitekturnem natečaju, ki je bil pogoj za nadaljnje sprejemanje občinskega prostorskega načrta za to območje, so med 16 prijavami izbrali dve zmagovalni rešitvi.

“Obe rešitvi sta bili vsaka po svoje izjemni, zato nismo mogli izbrati in smo se odločili, da prvo mesto podelimo obema,” je odločitev o dveh zmagovalcih javnega natečaja pojasnil svetovalec podjetja Vladimir Dobrev.

Dve zmagovalni zasnovi

Pod prvo zmagovalno idejo so se podpisali Tomaž Krušec, Lena Krušec, Kristjan Nemec, Lenart Piano in Timotej Resnik. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da se natečajna rešitev “s svojim funkcionalno premišljenim in argumentiranim pristopom k snovanju stavbe kot celote, njenega parterja, fasade in stanovanj prikaže kot bolj uspešna”.

Drugo zmagovalno zasnovo so pripravili Miloš Jeftič, Matic Čerin, Matej Tili, Tjaša Tušar, Bojan Fratina, Jaka Černigoj, Luka Čalasan Dorn in Erika Rus.

Po mnenju komisije je rešitev prikazala “vrsto kakovostnih odgovorov na podana merila za ocenjevanje, tako urbanističnih, arhitekturno oblikovalskih kot funkcionalno tehničnih”.

Z zmagovalci dodatna pogajanja

Arhitekturni rešitvi sta na hitro podobni stolpnici v New Yorku na Peti aveniji, ki spominja na likalnik. Ekipi zmagovalnih rešitev bosta zdaj z družbo C-Tower izpopolnili zamisli, nato pa se bodo Bolgari odločili, katero idejno zasnovo bodo zgradili.

Še pred tem morajo počakati na sprejetje podrobnega prostorskega načrta (OPPN), kar bi se lahko po napovedih Dobreva zgodilo do konca prihodnjega leta. Ob taki časovnici bi lahko gradbeno dovoljenje dobili v sredini leta 2025.

Bolgari že gradijo v Zeleni jami

Bolgarski investitorji niso novinci na ljubljanski nepremičninski sceni. Njihova družba Smart Property v Zeleni jami gradi dva vila bloka, kjer je predvidenih 40 stanovanj. Projekt so poimenovali Rezidenca, cena kvadratnega metra pa se giblje pri 4.000 evrih.

Stolpnica C-Tower
Zmagovalni rešitvi na javnem natečaju zbornice za arhitekturo (Foto: ZAPS)

16 nadstropij, 80 stanovanj, 60 metrov

Stolpnica C-Tower ob Celovški cesti in Gospodinjski ulici bo visoka 60 metrov, imela bo 16 nadstropij, v njej pa bo po napovedih Dobreva 80 stanovanj. V nižjih nadstropjih manjša, v višjih večja. Koliko bo povprečna cena kvadratnega metra stanovanja, Dobrev ne želi špekulirati, saj je do začetka gradnje še nekaj časa in se lahko razmere na slovenskem trgu in v svetu spremenijo.

“V tej fazi je popolnoma nemogoče napovedati,” je na vprašanje o ceni stanovanj odvrnil Dobrev. Celotna investicija je po začetnih ocenah vredna okoli 30 milijonov evrov.

Spektra
Spektra je s 85 metri najvišja stanovanjska stolpnica v Ljubljani (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V Šiški rastejo stolpnice

V Šiški je v zadnjih nekaj letih zraslo več stolpnic, nekaj pa jih za zdaj obstaja še v kategoriji “načrtovano”.

V Šiški, le slab kilometer naprej po Celovški proti obvoznici, sta v zadnjih nekaj letih potekali dve večji gradnji stolpnic.

Ob Celovških dvorih je skoraj povsem končana najvišja stanovanjska stavba v prestolnici. V dveh 21-nadstropnih stolpnicah Spektra je 214 stanovanj, povprečna cena kvadratnega se je gibala okoli 3.500 evrov.

V neposredni bližini Spektre, ob nakupovalnem središču Aleja, je pri koncu tudi gradnja soseske Kvartet, kjer so Slovaki zgradili štiri 15-nadstropne stolpnice. V njih je 221 stanovanj, povprečna cena kvadratnega metra pa se je gibala pri 4.200 evrih.

Med višje gradnje na območju Šiške bi lahko uvrstili tudi rezidenco Celovška, nasproti garaže Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), ki ima deset nadstropij.

Še gradnjo treh stolpnic načrtuje podjetje Brusnica v Dravljah, kjer naj bi bilo leta 2026 vseljivih 356 stanovanj. Stolpnice naj bi zgradili na zemljišču med Brilejevo in Pečnikovo ulico.

Bližje centru mesta, nasproti Hale Tivoli, pa se je pred meseci končala gradnja dveh 16-nadstropnih stolpnic Center Bellevue. Cena kvadratnega metra so se v povprečju gibale med 4.300 in 5.300 evri, brez davka.