Ustavno sodišče umaknilo omejitev provizij nepremičninarjev. Bodo dvignili cene?

Nepremičnine Marko Rabuza 28. novembra, 2023 15.14
featured image

Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS opozarja, da je zakon, ki je določal omejitev provizij nepremičninskih posrednikov in ga je ustavno sodišče delno razveljavilo, panogi povzročil veliko škode.

28. novembra, 2023 15.14

Ustavno sodišče je 15. novembra delno razveljavilo omejitev provizij nepremičninskih posrednikov. Pobudo za presojo ustavnosti sta že leta 2019 vložili nepremičninski agenciji Aeon nepremičnine in Stan nepremičnine.

Razveljavitev ustavnega sodišča se nanaša na omejitve višine provizij pri nepremičninskem posredovanju, ki je bilo omejeno na štiri odstotke pogodbene vrednosti.

“Posebej smo bili presenečeni, da so poslanci te spremembe potrdili, čeprav so zelo verjetno vedeli, da niso skladne z ustavo. Bistveno pa je, da je poslabšala tudi pravno varnost potrošnikov in vseh ostalih udeležencev na trgu nepremičnin, čeprav je bil osnovni cilj takratnih sprememb – tako je vsaj bilo navedeno v gradivu – izboljšati razmere za potrošnike,” je dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Boštjan Udovič.

Udovič je dodal, da je novela v štirih letih povzročila veliko škodo. Razveljavitev ustavnega sodišča zdaj določa, da najvišje omejitve provizij pri poslih ni več.

Bi lahko to vplivalo na višje cene nepremičnin? Udovič meni, da ne. Ob tem je zavrnil tudi možnost dogovarjanja med nepremičninskimi družbami o cenah.

“V Sloveniji je več kot 1.200 aktivnih nepremičninskih posrednikov, kar pomeni, da je konkurenca zelo močna,” je prepričan Udovič.

Pričakujejo celovite spremembe ali povsem nov zakon

Ustavno sodišče je ob razveljavitvi višine provizij pri nepremičninskem posredovanju, kadar ne gre za prodajo oziroma oddajo stanovanjske hiše ali stanovanja fizični osebi, sprejelo tudi omejitev provizij pri poslih s fizičnimi osebami, o čemer pa bo odločilo posebej po pridobitvi mnenja Sodišča EU.

Ustavni sodniki so po Udovičevih besedah s tem skoraj v celoti ugodili pričakovanjem nepremičninskih družb.

Na mnenje Sodišča EU bo po Udovičevih besedah treba še počakati, vseeno pa upa, da bo vlada prej pripravila celovite spremembe zakona o nepremičninskem posredovanju ali povsem nov zakon. Ministrstvo za solidarno prihodnost, pod katero sodi to področje, je po njihovih informacijah spremembam naklonjeno.

Razveljavljena tudi višina dejanskih stroškov

Ustavno sodišče je prav tako razveljavilo določbo, ki ureja upravičenost za plačilo dodatnih storitev in nepremičninskim družbam dejansko nastale stroške omejuje na 150 evrov.

S tem je po Udovičevih besedah pritrdilo, da dejanskih nastalih stroškov ni mogoče omejevati. Če želi država na tem področju pomagati potrošnikom, bo morala najti druge vzvode, je dejal. Ob tem je opozoril na primere, ko so stranke izkoriščale nepremičninske družbe ob zavedanju, da te v nobenem primeru ne bodo mogle zahtevati več kot 150 evrov plačila.