V Alpini skrčili število zaposlenih, zdaj proizvodnjo pošiljajo na čakanje

Posel Andreja Lončar 28. novembra, 2023 05.30
featured image

V žirovskem obutvenem podjetju Alpina, ki je od lani v češki lasti, so v zadnjih mesecih zaradi upada prodaje odpuščali. Zdaj pa bodo zaradi nadaljnjih negativnih obetov del od okoli 350 zaposlenih poslali na čakanje.

28. novembra, 2023 05.30

Maja lani je Družba za upravljanje terjatev bank 100-odstotni delež v Alpini in 24-milijonsko terjatev do podjetja prodala skupini K&H v lasti družine Čeha Františka Pivode. Ta je v posel vstopil skupaj s poslovnim partnerjem Romanom Vývodo.

Septembra je Alpina uradno prešla v roke novih lastnikov, decembra pa je lastnik Alpine postalo podjetje Alpina Investment s sedežem v Pragi.

Negativen kapital in dolg

Novi lastniki so se lotili prestrukturiranja in reorganizacije podjetja, ki se že leta spopada z visoko zadolženostjo.

Matična družba, ki je imela že konec leta 2021 negativen kapital, je lani ustvarila še 600 tisoč evrov izgube. Revizor je tako – podobno kot že predlani – navedel opozorilo o pomembni negotovosti v zvezi z delujočim podjetjem, pri tem pa navedel, da ima podjetje presežek kratkoročnih obveznosti nad sredstvi, kar kaže na težave s kratkoročno plačilno sposobnostjo, ter negativen kapital.

Novi lastnik je od DUTB kupil tudi 27-milijonsko terjatev do podjetja. Še v času, ko je bila lastnica Alpine DUTB, je ta podjetju odobrila moratorij na vračilo dolga, ki ga je češki lastnik po navedbah v letnem poročilu podaljšal do junija prihodnje leto.

Poleg tega je podpisal patronatsko izjavo, s katero se je zavezal, da bo Alpini zagotovil denar za nemoteno poslovanje, ter izjavil še, da nima namena glede likvidacije družbe ali zmanjšanja poslovanja.

Letos pa padec prodaje

Lani je skupina, ki ima proizvodna podjetja med drugim še v Bosni in Hercegovini ter na Kitajskem, beležila rast prodaje, prihodki so znašali 52 milijonov evrov in so bili sedem milijonov evrov nad načrti. Rezultat EBITDA pa je bil zaradi hitrejšega naraščanja stroškov za 40 odstotkov nižji od pričakovanega, in sicer je znašal 2,7 milijona evrov.

Letos pa Alpini, kot so zdaj pojasnili za Forbes Slovenija, upada prodaja, zato so se povečale zaloge neprodanega blaga. Koliko pod načrti poslujejo, niso navedli, so pa dodali, da se podobno dogaja tudi drugim podjetjem v obutveni industriji.

V Žireh so bili zato v preteklih mesecih prisiljeni odpustiti nekaj delavcev. V začetku leta so imeli po uradnih podatkih v matični družbi okoli 370 zaposlenih, konec leta jih bo po navedbah podjetja 20 manj.

Proizvodnja na čakanje

Potrdili pa so tudi naše neuradne informacije, da bodo v začetku prihodnjega leta proizvodne delavce in podporne službe poslali na čakanje na delo. Razlog je napoved nadaljnjega upadanja naročil.

Koliko delavcev ukrep zadeva, nam v podjetju niso povedali, povejmo pa, da na matični lokaciji v Žireh dela okoli 250 ljudi, ostalih 120 pa v prodajni mreži. Trajanje ukrepa bo, kot pravijo v podjetju, "odvisno od prejetih naročil kupcev ter uspeha prodaje obstoječih zalog".

"Vodstvo podjetja bo naredilo vse, kar je v njihovi moči, da bo ta ukrep kratkotrajen in da bo delo v proizvodnji čim prej steklo normalno," zagotavljajo v vodstvu Alpine. Kot pravijo, leta 2025 pričakujejo ponovno rast prodaje, takrat naj bi podjetje tudi začelo odplačevati dolg do lastnika.