Sloveniji še pol milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje

Novice Forbes Slovenija 27. novembra, 2023 12.43
featured image

Slovenija bo predvidoma do konca leta prejela 541 milijonov evrov, od tega 231 milijonov evrov nepovratnih sredstev in 310 milijonov evrov posojil.

27. novembra, 2023 12.43

V drugem zahtevku, ki ga je Komisiji poslala sredi septembra, je Slovenija združila drugi in tretji obrok nepovratnih sredstev ter prvi obrok posojil. Obroka nepovratnih sredstev skupaj znašata 231 milijonov, prvi obrok posojil pa okoli 310 milijonov evrov.

Slovenija je izpolnila 44 mejnikov in ciljev. Ti med drugim vključujejo ukrepe na področjih zelenega prehoda, kot so reforma javnega potniškega prometa, povečanje zmogljivosti železniške infrastrukture ter spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije, poroča STA.

Ukrepi v okviru drugega zahtevka so namenjeni še digitalizaciji gospodarstva in kulturne dediščine, več ukrepov pa se nanaša tudi na področje stanovanjske politike.

Potrebujejo še potrditev Ekonomsko-finančnega odbora

Komisija je oceno drugega zahtevka pripravila na podlagi spremenjenega nacionalnega načrta za okrevanje. V prihodnjih dneh se bo z oceno seznanili še nekateri odbori Sveta Evropske unije, potem pa bo EK podala končno oceno in izdala sklep,

Načrt, ki so ga sredi oktobra potrdili finančni ministri držav članic, po novem obsega 1,07 milijarde evrov posojil in 1,61 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Gre za 1,49 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz mehanizma za okrevanje in 121 milijonov evrov v okviru poglavja REPowerEU, katerega namen je zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov in pospešitev zelenega prehoda.

Za zmanjšanje poplavne ogroženosti 220 milijonov posojil

V spremenjenem načrtu je za zmanjšanje poplavne ogroženosti predvidenih 240 milijonov evrov. Od tega je 220 milijonov evrov posojil in 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Slovenija je v okviru spremembe načrta zaprosila tudi za 404,5 milijona evrov dodatnih posojil za povečanje zmogljivosti železniške infrastrukture, od tega bo 182 milijonov namenjenih obnovi dveh regionalnih železniških prog po avgustovski ujmi, bohinjske in koroške, še poroča STA.

Iz mehanizma za okrevanje in odpornost je Slovenija doslej prejela 231 milijonov evrov predplačila septembra 2021 in prvo izplačilo v višini 50 milijonov evrov aprila letos.

“Slovenija dobro napreduje pri izvajanju načrta s pomembnimi reformami, kot so nov načrt za upravljanje tveganj za poplave, digitalizacija javnih storitev ter okrepitev domačih prometnih omrežij. Dobro opravljeno, Slovenija! Stojimo vam ob strani,” je ob potrditvi pozitivne ocene slovenskega zahtevka zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Boštjančič: Za nami je veliko dela

“Pozitivna ocena Evropske komisije potrjuje, kar smo napovedovali ob oddaji drugega zahtevka. Za nami je veliko dela, pred nami pa še veliko mejnikov in ciljev, ki jih moramo doseči,” je poudaril minister za finance Klemen Boštjančič.