Huawei tehnologijo za pametna vozila prenaša na novo podjetje

Posel Marko Rabuza 27. novembra, 2023 10.37
featured image

Kitajski tehnološki velikan Huawei bo sodeloval s proizvajalcem avtomobilov Changan Auto.

27. novembra, 2023 10.37

Huawei bo tehnologijo za pametne avtomobile prenesel na novo podjetje, ki ga je ustanovil s kitajskim avtomobilskim proizvajalcem Changan Auto. Ta bo imel v novem podjetju 40-odstotni delež.

Podjetje s sedežem na Kitajskem se bo ukvarjalo z raziskavami in razvojem, proizvodnjo, prodajo in storitvami inteligentnih avtomobilskih sistemov in rešitev za komponente in si bo prizadevalo postati vodilno v tem segmentu, je Huawei navedel v sporočilu za javnost.

“S partnerji bo sodelovalo pri spodbujanju inovacij na področju tehnologije pametnih avtomobilov in spodbujalo razvoj avtomobilske industrije,” so po poročanju Reutersa še navedli v sporočilu.

O deležu lastniškega kapitala in višini vloženega kapitala se bosta podjetji dogovorili.

S kom sodelujejo?

Na slovesnosti ob podpisu pogodbe v Šendženu je direktor podjetja Huawei in predsednik enote za pametne avtomobilske rešitve Ju Čengdong dejal, da bo proizvajalec pametnih telefonov sodeloval z več avtomobilskimi podjetji, da bi “izkoristil priložnosti elektrifikacije in inteligentne preobrazbe avtomobilske industrije”.

Huawei je že večkrat dejal, da sam ne izdeluje avtomobilov, temveč le pomaga drugim avtomobilskim proizvajalcem izdelovati boljša vozila.

Med drugim sodeluje s podjetjem Changan in drugimi podjetji, vključno s skupino Seres Group. Huawei in Seres skupaj izdelujeta avtomobile znamke Aito, vključno z modelom M7.

Huawei je s kitajskim proizvajalcem avtomobilov Chery izdelal tudi limuzino S7 pod novo blagovno znamko Luxeed, ki jo namerava postaviti kot konkurenco Teslinemu modelu S.

Huawei je oktobra sporočil, da je v prvih 25 dneh prodaje prejel več kot 50.000 naročil za svoj prenovljeni model M7, kar bi aito na podlagi avgustovskih podatkov uvrstilo med pet najbolje prodajanih kitajskih proizvajalcev novih električnih vozil.