“To je norost.” Delavci na Švedskem Elonu Musku zlezli pod kožo

Posel Forbes Slovenija 25. novembra, 2023 11.06
featured image

Trajalo je skoraj mesec dni, vendar so delavci, ki stavkajo proti Tesli na Švedskem, končno dobili odgovor Elona Muska, znanega kot velikega nasprotnika sindikatov. "To je norost," je v četrtek na platformi X, prej znani kot Twitter, ki je prav tako v njegovi lasti, zapisal izvršni direktor Elon Musk.

25. novembra, 2023 11.06

Izvršni direktor Tesle Elon Musk se je odzval na novico, da švedski poštni delavci zavračajo dostavo registrskih tablic Tesla, s čimer so se pridružili mehanikom, ki so konec prejšnjega meseca prenehali servisirati avtomobile Tesla.

Okoli 130 mehanikov je stavko začelo oktobra, potem ko je njihov delodajalec, Teslino hčerinsko podjetje na Švedskem, sporočil, da ne bo priznal njihovega sindikata, poroča švedski medij Expressen.

Stavka se je kmalu razširila na pristaniške delavce, ki so začeli blokirati dobavo Teslinih avtomobilov v pristaniščih v državi, na električarje, ki so ustavili vzdrževalna dela za proizvajalca avtomobilov, in druge delavce na Švedskem, še poroča Expressen.

“Gre za dobre plače, dobre pokojnine in dobro zavarovanje za vse naše člane, ki delajo pri Tesli,” je na svoji spletni strani zapisal švedski sindikat IF Metall, ki je sklical prvotno stavko. “S Teslo se pogajamo že dolgo časa. Zavračajo podpis kolektivne (pogajalske) pogodbe in kršijo osnovna načela na švedskem trgu dela,” so dodali.

Sindikati v Tesli nezaželeni

Na Švedskem je večina delovne sile povezane v sindikate – devet od desetih delavcev je vključenih v kolektivne pogodbe.

Vendar se je sindikalno združevanje v Tesli izkazalo za težavno. Vsaj trije poskusi organiziranja ameriških delavcev so propadli, predvsem zaradi agresivne taktike podjetja in šibke zaščite delavcev v ZDA.

Letos je avtomobilski proizvajalec odpustil več kot 30 podpornikov nastajajočega sindikata v obratu v Buffalu v zvezni državi New York, in sicer le nekaj dni po objavi prizadevanj za organiziranje.

Elon Musk. (Foto: PROFIMEDIA)

Musk, najbogatejši človek na svetu, sindikatom glasno nasprotuje. V tvitu leta 2018, ki ga je pozneje izbrisal, je namignil, da bodo Teslini zaposleni izgubili delniške opcije, če bodo ustanovili sindikat.

Kljub temu lahko stavke švedskih delavcev opogumijo Tesline zaposlene v Nemčiji, kjer ima podjetje veliko tovarno za proizvodnjo električnih vozil in baterijskih celic.

Nemški sindikati po poročanju Reutersa pritiskajo na podjetje, naj za svojih 11.000 delavcev v tovarni blizu Berlina izpolni kolektivno pogodbo.

IG Metall, močan nemški sindikat, pravi, da Tesla svoje delavce plačuje slabše kot drugi proizvajalci avtomobilov v Nemčiji in da se znebi delavcev, ki so prepogosto bolni. Več kot 1.000 delavcev v tovarni se je prejšnji mesec na dan protestov pridružilo sindikatu.