Bo kitajski velikan hitre mode poskrbel za enega največjih vstopov na borzo?

Posel Marko Rabuza 28. novembra, 2023 10.49
featured image

V podjetju pričakujejo, da bodo ob vstopu vredni okoli 80 oziroma 90 milijard dolarjev (med 73 in 82 milijardami evrov).

28. novembra, 2023 10.49

Kitajsko podjetje Shein, ki prevladuje v industriji hitre mode, naj bi po poročanju Wall Street Journala in CNBC vložilo vlogo za vstop na borzo. Pri tem naj bi sodelovalo z bankami Goldman Sachs, JPMorgan Chase in Morgan Stanley.

Prvo javno ponudbo bi lahko objavilo že prihodnje leto, dodajata CNBC in Wall Street Journal, ki se sklicujeta na neuradne vire.

Koliko so vredni?

Podjetje je za zdaj zasebno in ne kotira na borzi, kar pomeni, da veliko podatkov o poslovanju ni. Po Forbesovih podatkih je bil Shein lani ocenjen na 100 milijard dolarjev (91 milijard evrov), kar je več kot njegova konkurenta Zara in H&M skupaj. Vrednost podjetja naj bi po Bloombergovem izračunu padla na 50 do 60 milijard dolarjev (45,6 milijarde in 54,7 milijarde evrov) zaradi višjih obrestnih mer in negotovosti na trgu.

Po neuradnih informacijah Bloomberga si v podjetju ob objavi prve javne ponudbe delnic obetajo med 80 in 90 milijardami dolarjev (med 73 in 82 milijardami evrov), kar bi bila ena največjih prvih javnih ponudb v zgodovini.

V povezavi s podjetjem Shein, ki je bilo ustanovljeno leta 2008 in se je hitro uveljavilo na področju hitre mode, se že dolgo govori o prvi javni ponudbi delnic.

Shein
Na podjetje letijo številne obtožbe glede ponarejanja izdelkov in izkoriščanje delavcev (Foto: PROFIMEDIA)

Številne kritike zaradi kršitev delavskih pravic

Podjetje je znano po prodaji modnih oblačil, ki so namenjena kupcem generacije Z, po zelo ugodnih cenah, pa tudi po kritikah zaradi kršitev delavskih pravic in izkoriščanja zaposlenih.

V začetku leta je 16 državnih generalnih tožilcev uradno zaprosilo komisijo za vrednostne papirje in borzo, naj podjetju Shein ne dovoli vstopa na borzo, dokler ne dokaže, da ne uporablja prisilnega dela, je poročal CNBC.

Shein preiskuje odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki se ukvarja s Kitajsko. V junijskem poročilu pa je zapisano, da Shein in Temu – še eno podjetje za hitro modo – “vzbujata resno zaskrbljenost zaradi očitkov o prisilnem delu v njihovih tovarnah”. Podjetje Shein je zanikalo očitke o prisilnem delu.

Ustanovitelj 166. najbogatejši Zemljan

Ustanovitelj in izvršni direktor Sheina je Sky Šu, ki je po oceni Forbesa vreden 11,2 milijarde dolarjev (10,2 milijarde evrov) in je 166. najbogatejši človek na svetu.

Na Forbesovem seznamu najbogatejših Kitajcev, ki je bil objavljen v začetku tega meseca, je bil uvrščen na 19. mesto.