Zlato je zgodovinsko dokazano zaščita pred finančno nestabilnostjo

Oglas PR 24. novembra, 2023 12.23 > 27. novembra, 2023 14.36
featured image

Na Kitajskem se nadaljuje nepremičninska kriza, juan je letos v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil skoraj 6 % vrednosti. Na drugi strani je zlato postalo prednostna naložbena alternativa, ki deluje kot varovalo pred finančnimi nihanji. Po poročanju finančnih medijev so se poslednično cene zlata na Kitajskem močno zvišale in dosegle relativno najvišjo vrednost v primerjavi s cenami zlata v New Yorku, Londonu.

24. novembra, 2023 12.23 > 27. novembra, 2023 14.36

Zlato je zgodovinsko dokazano naložbena alternativa, ki deluje kot varovalo pred finančno nestabilnostjo. To opažajo tudi v podjetju Goldman Graff, ki je odprlo vrata investitorjem, ki iščejo profesionalen pristop in konkurenčne cene, predvsem pa dolgoročno varno naložbo. Zlato so odkrili že številni, saj se v negotovih časih vedno znova pokaže kot dobra odločitev, če želimo zavarovati prihranke in oplemeniti finančni portfelj.

Fizično zlato je trdnost dokazalo tudi ob zelo močnem ameriškem dolarju in večletnih visokih donosih. Ko bo Fed začel zniževati obrestne mere in se bo vrednost ameriškega dolarja ohladila, bo za zlato nastopil čas, da zablesti, kot se je že zgodilo v državah, kot so Argentina, Japonska, Kitajska, Južna Afrika in druge, piše Forbes. Analitiki napovedujejo, da bo povpraševanje po zlatu v prihodnje ostalo, tudi zaradi padanja donosnosti delnic. Ne nazadnje je nakup zlata kot dobre naložbene poteze dokazljiv, saj se je prodaja zlatih palic in kovancev v primerjavi z lanskim letom povečala za 30 %.

Ne le vlagatelji, Kitajska še naprej povečuje zlate rezerve. Svetovne zlate rezerve so junija dosegle vrh pri 38.764 metričnih tonah, s čimer so za kar 400 ton presegle rekord iz leta 1965. Po zadnjih podatkih World Gold Council so državne rezerve najbolj povečale Poljska, sledijo Kitajska, Češka, Rusija in Singapur.

Vir: WGC, Mednarodna finančna statistika, november 2023 (prvih 10 na lestvici 100 držav)

Zlato je namreč pomemben del rezerv centralnih bank zaradi varnosti, likvidnosti in donosnosti, ključnih naložbenih ciljev centralnih bank. Te imajo v lasti približno petino vsega zlata, ki je bilo izkopano v zgodovini. Slovenija je na 89. mestu lestvice stotih držav s 3,2 tonami zlatih rezerv.

Leto 2023 se je začelo s ceno zlata pri 1.830,10 ameriških dolarjih, danes je cena višja, in sicer 1.990 dolarjev. Fed nadaljuje agresivno politiko in še naprej vpliva tudi na ceno zlata. Medletna sprememba je +8 %. V prvi polovici leta 2024 se bo po ocenah analitikov cena zlata povzpela nad 2.000 ameriških dolarjev. Zato je trenutna cena zlata še vedno odlična priložnost za nakup, pravijo v podjetju Goldman Graff.